FACEBOOK

Борисов премина точка, от която няма връщане: Пардю пред Политико

"Крайно време е Европа да покаже, че подкрепя исканията за демокрация на българските граждани", пише бившият американски посланик в София Джеймс Пардю (2002-2005) в своя коментарна статия за най-влиятелния във висшите кръгове във Вашингтон и Брюксел сайт Politico.

Бившият офицер от американското разузнаване и бивш зам.-помощник генерален секретар на НАТО по оперативното и кризисно управление прави изключително критичен анализ за състоянието на политическата система в България, като определя управлението у нас като "лека версия на Владимир Путин":

„Бойко Борисов, популисткият лидер на България, се сблъсква с обществен бунт, който скоро няма да утихне. Хората осъждат неспособността на правителството да се справи с растящата корупция, влиянието на организираната престъпност и липсата на елементарни демократични стандарти.

Борисoв и съюзниците му отговориха на масовата проява на недоволство, като се вкопчиха още по-здраво във властта. На повърхността България изглежда като демократична държава, но в действителност политическата и съдебната й структури са гнили в сърцевината. При кабинета на Борисов ситуацията се влоши много повече.

Борисов създаде система, която притежава множество характеристики на еднопартийната държава. На практика той разруши политическата опозиция в страната чрез масово използване на заплахи, корупция и масово купуване на гласове в отделни общности. Управляващата партия постепенно консолидира властта за сметка на демокрацията и развитието, прилагат същите тактики като руския държавен ръководител.

Макар че Борисов обича да се представя като популист, методите му са авторитарни.
Границата между легитимния бизнес и организираната престъпност се размива, а успешните компании са подлагани на съдебно преследване и насилствено завземане на активите им.

Този процес се допуска от полицията и съдебната система, които са контролирани до голяма степен от Борисов и ГЕРБ .
Това е система, създадена за корупция в огромни размери. Както знаят протестиращите, това е и система, която потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции. Тя подтиква младите българи да напускат своята страна, за да потърсят бъдещето си в по-отворени и демократични общества.

Ако Европа се грижи за защитата на демокрацията, сега ще трябва да поеме водеща роля в подкрепа на техните искания за промяна.
В краткосрочен план, европейските държави и ЕС би трябвало да признаят легитимността на обществените протести в България и слабостта на демокрацията в тази държава.

На второ място, ЕС би трябвало да обяви, че ще проведе пълно разследване на употребата на европейското финансиране в България, че ще отправи правни препоръки и наложи наказания.
Третата стъпка би трябвало да включва наблюдение на изборния процес, преглед на медийната свобода и предложения за въвеждане на съдебна реформа в България.

В крайна сметка, бъдещето на България трябва да се реши от българските граждани - но днес българските граждани, които настояват за демокрация по улиците на страната, може би няма да успеят сами да наложат фундаменталните демократични промени, които искат.
Ако Европа се смята за съюз на истински демокрации, ЕС и държавите членки ще трябва да защитят този идеал и да се борят за него”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени