FACEBOOK

Министър ГБС проспа срок, ще забави АМ Хемус с 5 г.

"Заради изтекли Оценки на въздействието върху околната среда (ОВОС) ще чакаме магистрала Хемус до 2029 г.”, алармира във Фейсбук бившият зам.-министър на екологията и икономиката в две правителства - на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев Любка Качакова.

Напомняме, че сpoĸът зa зaвъpшвaнe нa обекта редовно се измecтвa нaпpeд във вpeмeтo. Т.г. „отбелязахме” 49 г. oт пъpвaтa ĸoпĸa нa магистралата , която заби още Toдop Живĸoв пpeз 1974 г.
“Заради едни хартии, които могат да се актуализират за 3 месеца”, уточни тя.

Напомняме, че въпросната документация е отговорност на МОСВ, от една страна, и на МРРБ начело с Андрей Цеков, от друга. Дясната ръка на Асен Василев в ППДБ и кабинета са на власт вече повече от 4 месеца и изпускането на срока е тяхна отговорност.

„Ами ако трябва фирмите, които правят ОВОС-ите и МОСВ няма да спят. Да не би нови животни и растения да са се пръкнали или извънземните да са се заселили?!?”, реторично запита Качакова. „Какво значи изтекли ОВОС-и да се актуализират години и Министърът на МРРБ го съобщава с равен тон. Спокойно и хладнокръвно. Не. Нещо много сбъркано има в администрацията и в законите. Съжалявам. Това е ненормално", коментира екс екозам.-министърът.

Припомняме, че темата за пътното строителство и най-вече АМ Хемус бяха сред основните опорки на ПП и ДБ преди идването им на власт. Поръчките в сектора се цитираха за нарицателно на корупционния модел на ГЕРБ, като най-големи критики бяха по адрес на т.нар. инхаус процедури.

"Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, който се раздава по неясен начин. Не знам дали ГЕРБ са по-силни от хаоса, но със сигурност са много силни в инхауса", коментира Кирил Петков преди време. „Сред успешните действия на правителството са прекратяването на инхаус и спиране на неефективните договори за инфраструктура“, похвали се той след падането му от власт преди година.

След формирането на сглобката между ППДБ, ГЕРБ и ДПС обаче неговият регионален министър връща инхаус практиката. Цеков "санира" поръчките на ГЕРБ с акт на МС, като даже им актуализира цените с 30% отгоре. Междувременно, само за първите 2 месеца в МРРБ той плати 100 млн. лв. по инхаус договори, без дори да дочака нужното решение на кабинета. А е юрист и знае, че това е нарушение.

По същата линия правителството отпусна още пари и за Хемус. В края на август стана ясно, че над 3,3 млрд. лв. ще струва завършването на магистралата, като проектът ще се оскъпи с допълнителни 600 млн. лв. заради поскъпване на строителните материали и инфлацията. Сега, заради проспиването на срока на ОВОС, ще има ново оскъпяване поради закъснение по вина на министър ГБС.

Междувременно тече третата нулева година за доизграждането на Хемус. Държавата и строителите не могат да се разберат как да продължи строителството. Някои от пътните фирми вече искат да връщат аванси, за да се отърват от спорния обект.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени