FACEBOOK

Защо министър ГБС ще убие сума народ с лоши пътища, за да спести 50М лв. на 5 ТИР-фирми?

Днес ППДБ стартира кампания със снимка от мястото на убийството на 15-годишното момче в София, докато управляваното от същите МВР прикрива убиеца, докато лошият гл.секретар вече не е там и не пречи. В същото време министър в това правителство ще подари 50 млн. наши пари до края на т.г., които вместо за пътища, ще отидат директно в джобовете на 5 олигарси с ТИР - фирми.


Още за министъра, бивш съдружник и директор във фаворита на инхауса ГлавБолгарСтрой, за бизнес връзките на фамилията му с Ружа Игнатова - издирвана престъпница от световния Топ10 на Интерпол, както и други скандални факти ще четете в отделен материал. Както и въпросите на 19 минути, от които вече месец той се крие.


Сигурно и вие като нас сте забелязали как през лятото, при бездействието на министъра, ТИР-овете и при над 40 градуса, мачкаха магистралите ни за без пари. Всъщност, валяло е, но само в нечии джобове. Както ще вали и със спестяването на 50-те милиона само до края на годината на ТИР-босовете сега. При това със задна дата.

Прави го това академично правителство, което намали с 1/3 парите за култура, отряза стотици милиони също от образованието и здравеопазването, с което пък влезе във война през последните дни.

Сега обаче да видим казуса с намалението за превозвачи за и без друго пъти по-ниските ни тол-такси, отколкото същите фирми плащат във всички съседни държави. България е единствената, в която 3 милиона шофьори на автомобили плащат над две-трети, а след промяната, налагана с намалението от Промяната 3/4 от парите за пътно поддържане, докато рушащите пъти повече асфалта ТИР-ове поемат нищожна част от разходите.

Напомняме, че едва 1,5% от смъртта и катастрофите на пътя са причинени от пияни и дрогирани шофьори, а огромният процент от инцидентите и загиналите са заради лошите пътища според официалните данни на МВР.

Корупцията буквално убива. Припомнете си това другия път, когато някоя тв мисирка ви занимава с димката "изчезнал ключ за тола", вместо с фактите, които представяме:

Министърът на МРРБ Цеков, предлага да има отстъпки за превозвачите от тол таксите.
Предлага размерът на отстъпката да е до 50%. Такова нещо няма никъде по света. В България тарифите за камионите са на 1/3 от предвиденото, но това не стига и министър Цеков иска да им върне половината. Страхотна идея що се касае до личното му финансово състояние, иначе е безумна.


Министърът предлага критерии и само 5-те най-големи превозвача да взимат отстъпки. Това, освен че е несправедливо, единствената причина да се предлага в този вариант е, че по-лесно се събира рушвета от 5 фирми отколкото от всички. Така става 50% отстъпка, само за избрани фирми, с които има договорка.


Министър Цеков предлага и отстъпките да се плащат веднага, с плащането на таксите. Такова нещо също няма никъде по света. За сравнение в Италия, една от малкото държави, които изобщо дават отстъпка, тя се плаща след минимум една година и то след проверка на превозвача. Така се избягва например фирма с отнет лиценз, да получава отстъпки. Нищо такова тук. Тук се получава, че отстъпки ще взимат 5 фирми, ще заплащат само 50%, от таксите, ще ги получат веднага, ако ще да се превозвали бежанци и да са ги хванали. Всички останали да го ду..т.


Разходите за поддръжка на пътищата са константни. Тези които развалят пътищата най-много ще плащат най-малко, министър Цеков предлага леките автомобили чрез винетките да заплатят липсващата сума за пътните ремонти. Така, само до края на годината министър Цеков заедно с петте избрани от него превозвача ще си разделят над 40 милиона лева. Само до края на годината!! Милиони от вашия джоб, които си плащате като глупацивинетките. Те рушат пътищата и си делят пари, вие плащате ремонтите.


Сега, не знам дали вече са се разплатили с министъра избраните превозвачи или предстои в бъдеще, на това ще отговорят слубжбите. Знам със сигурност обаче, че подобна схема за кражба не е имало и няма никъде по света, тя е направена специално за няколко фирми в България и е единствената инициатива на министър Цеков. Той спря пътните ремонти за да опрости милиони и да си ги делнат.


В този контекст напълно нормално е министър Цеков лично да пусне димката “няма го ключа за тол системата”, след като са го хванали по бели гащи да краде милиони. Често се случва крадецът, уплашен за собствената си кожа, да разкрие “уж” кражба. Нещо като да пръдне в пълен асансьор с хора и да каже “ е кой сега се изпусна?!”


Вие гостодин министър, вие го направихте и се изпуснахте в асансьора. Предлагате нещо, което не съществува никъде, не е подкрепено с аргументи, кражба е и трябва да си носите отговорността.


Предложенията на министъра са качени за обществено обсъждане и всеки може да се запознае с тях ако иска.


Илиян Костадинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени