FACEBOOK

Къде отиде 1,173 млрд.лв., взет от енергетиката за зърно, което не купиха: Пл. Данаилов

- Господин Данаилов, когато тази пролет за първи път от 78 години се забавиха пенсиите, което не е било и при Виденов, и стана ясно, че парите в резерва са на минимума, кабинетът Петков – Нинова взе над 1 млрд.лв. от НЕК. Обясни, че нямало общо с пълнене на дупки в резерва или в бюджета. Какво всъщност стана с тези пари, които можеха да се инвестират примерно в нови енергийни мощности, особено в положението, в което се намираме с кризата, а тенденциите за следващите години са още по-безрадостни?

Не знаем къде отидоха тези пари – те са точно 1 173 000 000 лева, които бяха взети от Асен Василев от Националната електрическа компания близо 2 години предсрочно по заема, даден от хазната на държавната енергийна компания за покриването на арбитража за 2-та реактора в Белене на Росатом.

Инвестиции в енергийни мощности с тях няма. Казаха, че ще ги използват, за да купят зърно – тогава цената му скачаше много, сега е доста по-ниска. Но и зърно с тези пари не е купено. Какви дупки са запълнили се питам и аз. Чудя се също защо не се използваха за компенсации за абонатите на газ, което бяха обещали. Но не стана нито тогава, нито сега.

- Преди малко повече от година бяхте кандидат за министър на финансите и е интересно как експертно оценявате тегленето на мащабен нов дълг: закъсняло ли е, наистина ли ни излиза по-скъпо с близо милиард лева, отколкото би било, ако редовният кабинет беше взел заема?

Финансовият министър Росица Велкова е уплашена, което и описа съвсем експертно, а политиците я разкритикуваха. Тя е права. Взехме 2,27 млрд. евро при лихва 4,5 – 4,8%, а ако го бяхме сторили в началото на лятото, както беше редно, процентът беше под 1.

Разликата е 100 млн. евро повече разход годишно, което пресметнато за срока на заема наистина дава под милиард лева. Когато му беше времето, казах на Асен Василев, още като служебен финансов министър, че трябва да пуснем поне милиард и половина евро емисия. В неформален разговор като редовен финансов министър му споделих в качеството си на заместник-министър на енергетиката от ИТН, че вече смятам, че е редно да се пробваме и за 3 милиарда евро, защото имаме нужда от пари като държава за попълване на дупки в бюджета, пазарът беше добре настроен, с ниски лихви, а беше ясно и се обяви официално, че от есента ще бъдат вдигани процентите в следващите месеци. Той не го направи.

Не знам от какво го беше страх да излезе на международните финансови пазари. Това е лошо: иззе пари от нашия бизнес, който можеше да ползва нисколихвени кредити, вместо банките у нас да затварят огромни за пазара ни средства в държавен дълг. Когато беше редовен министър, вътрешните заеми нараснаха над 5 милиарда лева. Сега, при високите лихви, финансираме с външните заеми чуждия бизнес на висока за нас цена.

- Каква е истината за плащанията за газа?

Силата е в истината, както гласи девизът на Има такъв народ. А истината е в числата. Те са във фактурите. Всеки месец Газпром изпращаше, докато бях заместник-министър на енергетиката, и продължава да го прави, фактури за авансови плащания. Те са според нашия договор, който действа.

По тях може да се направи сравнението на числата. За юни руската цена е малко над 80 евро, а ние плащаме за същия газ през посредниците, които Промяната намери, 110 евро. Тоест, разликата е около 30 евро. Умножено по потреблението на България, това дава разликата от около 100 милиона евро на месец. Умножаваме по месеците май, юни, юли, август и получаваме резултата: 400 милиона евро повече.  


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени