FACEBOOK

Пик на инфлацията у нас най-рано в средата на 2023 г.: Експерт

Намалява потреблението на основите продукти, ядем по-малко хляб: НСИ

Националната статистика ще продължава да отчита скок на цените поне още една година, прогнозират финансисти, предаде БНР. Напомняме, че само по официални данни на НСИ годишна инфлация за август в България наближава 18% и минава двойно средните нива за целия ЕС. Напрактика обаче скокът на цените у нас дори минава видимо по-високи стойности. Най-висок ръст на цените има при газа, битовите разходи и повечето от храните.

„Поскъпването на живота ще продължава да се генерира от високите цени на горивата, от кризата в Украйна и дори от политиките по Зелената сделка”, заяви финансистът Николай Павлов.

"Без да искам да тревожим хората, инфлацията ще остане по-дълго, но по-важното е, според мен, че ние следващите години ще се научим да живеем в инфлационна среда, по-висока от сегашната. Ако сега централните банки се стараеха да държат 2-3 процента, то най-вероятно ние ще държим инфлация между 4-6%. Вероятно влизаме в цикъл на скъпи суровини следващите години".

Според прогнозата на финансиста рекордни стойности инфлацията ще продължава да бележи най-малко още една година. "Ако нещата в най-оптимистичния сценарий се развият добре, би трябвало, може би, края на следващата година или средата ѝ да сме били в пика на инфлацията. И предполагам, че тя ще е между 15 и 17%", посочи Павлов.

Припомняме, че същевременно по данни на НСИ у нас намалява потреблението на основни хранителни продукти като хляб, зеленчуци и плодове. Консумацията на насъщния от близо 19,5 кг. на човек, спада с близо 0,5 кг. за 1 година. Причината очевидно е в по-ниската покупателна способност на потребителите. Формално общият доход расте с 16,55 спрямо 2021 г., но това е по-малко, отколкото е дори официалния процент на поскъпване на живота.

Иначе инфлацията в целия ЕС през август се е ускорила до 10,1% на годишна база, сочат данните на Евростат. За същия период потребителските цени в еврозоната са нараснали с 9,1%. През юли, отново на годишно ниво, инфлацията в ЕС бе с 0,3% по-ниска, а тази във валутния съюз - с 0,2%.

Родните цени на дребно на електричеството, газа, както и на други енергоносители са се увеличили с 32,3% на годишна основа, докато през предходния месец регистрираха повишение с 24,3%. Това е най-високата стойност на инфлацията на тези енергоносители в България от януари 2015 г. - откогато има налични съпоставими данни.

Данните сочат още, че в ЕС цените на електричеството, газа и на други енергоносители през август са скочили с 48,8% в сравнение със същия месец на м.г. В еврозоната те отбелязват ръст с 51,9%. И за двете зони регистрираните стойности са най-високите от януари 2015 г.

Най-ниски годишни нива на нарастване на потребителските цени през август са регистрирани във Франция (6,6%), Малта (7%) и Финландия (7,9%). Със своите 18% България е в дъното на класацията. Най-зле обаче са прибалтийските републики - Естония с 25,2%, Латвия с 21,4% и Литва 21,1%. 

Германия, която е рупорът на европейската икономика също бележи невиждана, негативна статистика. Инфлацията там става двуцифрена за първи път от 1951 г. Шефът на Бундесбанк Йоаким Нагел вече прогнозира вероятна рецесия за Берлин до следващата зима.

На този фон с инфлация 15,1% според последните данни на статистиката в Русия, воюващата в Украйна държава бележи по-ниски показатели от мирна България, която на финала на управлението на кабинета Петков-Нинова отбеляза, също по официални данни рекордните 18%.

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени