FACEBOOK

Кабинет на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН или избори: Д. Добрев

Преговорите с Доброто са замразени, а не прекратени: Сачева

“Има само два варианта за подкрепа на кабинет с втория мандат на ПП/ДБ”, заяви във Фейсбук депутатът Делян Добрев от ГЕРБ/СДС. Ден по-рано кандидатът за вицепремиер, а впоследствие - за ротационен премиер в правителство с Доброто Мария Габриел обяви, че партията на Бойко Борисов „замразява преговорите” след огласяването на скандалните записи от събрание на ПП. Напомняме, че в тях се говори за договорки с Брюксел за приемане в еврозоната с пропуски по критериите, за съгласуване "в посолство" на назначения в службите и за масови смени в администрацията. Коментира се и емоционалното състояние на Габриел, както и членове на нейното семейство.

"След първоначалният шок и ужас от разговора на измамниците, идва ред трезво да помислим какви са вариантите”, посочи сега Добрев.

„Вариант 1: Дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН. Плюсове: Стабилно мнозинство от 142 депутата, 100% съвпадение на приоритите и програмите, принципни и правилни позиции по геополитическите въпроси, способни политици и експерти, които могат да извадят страната от кризата на ПП... Минуси: Не виждам“, написа той.

Според него вторият вариант са нови избори. „Плюсове: Партията на измамниците от ПП ще отиде в небитието. Истинското наказание/възмездие в политиката го дават избирателите и аз нямам съмнение, че ПП ще си получат заслуженото. Минуси: Шести поредни избори, още няколко месеца хаос и несигурност, липса на бюджет, задълбочаване на кризата и др.“, посочи Добрев.

„От много време твърдя, че ключът към решаване на парламентарната криза се държи не от Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ или Слави Трифонов, а от Христо Иванов. Време е ДБ да възмъжеят и да поемат своята отговорност. Не могат повече да се крият зад коалиции с ПП (партия за която от ДБ са били винаги наясно, че е сбирщина от измамници, жадни за власт). Настават мъжки времена. Време е да се прояви кураж, държавническо поведение и отговорност към избирателите!”, призова той. „Ако въпреки, всичко все пак се сформира някакъв Франкенщайн с участието на Асен Василев и ПП, вината за това ще е колкото на ГЕРБ, толкова и на Иванов и ДБ“, заключи Добрев.

На свой ред съпредседателят на ДБ призова Габриел и Николай Денков да продължат преговорите за кабинет. Със същата заявка излезе и зам.-шефът на НС Никола Минчев от ПП/ДБ. „Разчитаме, че разумът ще надделее, ще продължат разговорите и ще се стигне до реализация на втория мандат”, заяви той пред БНТ.

„Очакваме да чуем общото мнение на ПГ на ПП/ДБ, а не само на отделни представители на Промяната. Вече сме в хипотезата на втория мандат”, коментира пред БНР депутатът от ГЕРБ Деница Сачева. Тя подчерта, че „преговорите са замразени, а не прекратени”, защото пред страната има важни задачи, които не могат да бъдат решени без редовно правителство.

„Искаме експертно правителство с взаимно приемливи експерти, които да изпълнят важните задачи пред България, а не да правят чистки и гонения. И малко повече смирение и скромност от ПП, защото 37 депутати не предполагат те да получат цялата власт и еднолично да подбират хората”, добави Сачева.

"Трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат - ПВУ, Шенген, еврозона, по-плътна евроинтеграция на страната”, аргументира се тя.

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени