FACEBOOK

КЗП и МОН не санкционират Просвета – София за фрапираща принуда е-учебник да се продава само с абонамент за други продукти

От групата С електронен учебник в училище ни изпратиха сигнал, който от дни е и на стената й във Фейсбук за несанкциониран от Комисията за защита на конкуренцията и Министерството на образованието произвол по темата, която е супер актуална в период на онлайн обучение със затворени вкъщи ученици.

Само напомняме, че двете държавни институции, подопечни на правителството, са управлявани от роднини – председателят на КЗП Димитър Маргаритов и съпругата му са кумове на образователния министър Красимир Вълчев и съпругата му и обратно. Г-жа Маргаритова, сигурно по случайност, е и шеф на Фондация Просвета – София на Издателство Просвета – София, което предизвиква гнева на гражданите с практиката си.

Госпожата и рекламира дейността на издателството в пост на личната си Фейсбук страница от 5 ноември, който впоследствие изтри. Не е тайна обаче, че дейността на управляваната от нея фондация се финансира включително от подчинената на Министерството на образованието агенция за усвояване на еврофондове ЦРЧР.

При това проектите, по които работи и консултира са за 751 452 евро евро – сума, за която бяхме сигнализирани от читатели и по която половин година МОН и ЦРЧР мълчат. Явно в знак на съгласие.
Срещу двете роднински семейства тече проверка за конфликт на интереси от КПКОНПИ, която трябваше да е приключила през септември, но кой знае защо още не е.

Само напомняме, че на изпита за кандидатстване след 7-и клас през юни като „непознат текст” МОН даде четиво от учебна тетрадка на издателство Просвета. Така постави в неравностойни условия всички деца, които не са се сдобили с комплект на това издателство, а са работили по другите. Да сте чули Комисията за защита на потребителите да е направила нещо по темата? „Всичко остава в семейството”, както се казва в мафията.

Схемата с учебниците на хартия, сега явно е на път да стане и с електронните учебници.
А темата с е-учебниците ни е близка, защото нашият дългогодишен партньор Сдружение Екопрограма създаде първия от тях в България.
Ето и поста на групата С електронен учебник:

„Това е вече е абсурд и пример за лоша практика, издателство Просвета дава възможност да се закупи електронен учебник единствено като "част от абонаментен пакет"!

Скандално ще е ако от

Министерство на образованието и науката
не вземат отношение по въпроса! Мисля, че и

Комисия за защита на потребителите
трябва да вземат становище!

Какво означава "Този учебник е част от абонаментен пакет. Опциите за закупуване вижте "?! Учебникът не е "периодичен печат"! Ученето е процес с натрупване и учебникът не е необходим за месец или два?!

Още повече в условията на пандемия, не знам как да квалифицирам подобно решение от страна на въпросното издателство!

https://www.e-uchebnik.bg/book/viewBook/7217
https://www.e-prosveta.bg/”

Елементарно казано, това е все едно да отидете в магазина и за да купите килограм сирене от дадена марка, да сте принудени да вземете с него килограм кашкавал, 2 кофичики кисело мляко и 1 прясно в пакет. Добра практика ли е това?

Какви конкретни правомощия има КЗП да спре тази недобра практика в ущърб на потребителите, се изброява в читателския сигнал, който получихме: „Продажбата на електронния учебник задължително като част от "абонаментен план" на практика отнема, чрез принуда, свободата на избор на родителя по отношение на този учебник и го принуждава да закупи комплект от продукти.

Казано с езика на закона. Съгласно чл. 68г, ал. 1 от Закона за защита на потребителите, по която КЗП извършва контрол, дадена търговска практика е нелоялна, ако противоречи на изискването за добросъвестност и професионална компетентност и ако променя или е възможно да промени съществено икономическото поведение на средния потребител, към когото е насочена.

Търговската практика е агресивна, когато от целия й фактически контекст и като се вземат предвид всички нейни характеристики и обстоятелства и поради използването на тормоз, принуда, включително използването на физическа сила или злоупотреба с влияние, следва, че тя променя или е възможно да промени съществено свободата на избор или поведението на средния потребител по отношение на стоката или услугата, което води или може да доведе до вземането на търговско решение, което средният потребител не би взел без използването на тази търговска практика – чл. 68з от ЗЗП.

Това ознавача, че председателят на КЗП може да забрани тази нелоялна практика на основание чл. 68в, чл.68г, ал. 1, чл. 68з, чл. 68и, т. 1 от ЗЗП”.

В читателски сигнал ни изпратиха и скандална снимка в класна стая на шефа на КЗП и съпругата му – шефка на фондацията на издателство Просвета – София, позиращи с учебниците му в класна стая. Авторката, както личи, е същата като на сватбените снимки на Маргаритови с кумовете им – тогавашния главен секретар, а сегашен министър Вълчев и съпругата му. Фотосите от бракуването са направени не къде да е, а пред сградата на МОН. Символ на собственическо чувство може би? За това нека се изкажат психолозите.

Малко известна подробност от биографията на Маргаритов е, че с идването на патрона на целия приятелско – роднински кръг Даниел Вълчев като министър на образованието през 2005 г., на следващата 30-годишният юрист е назначен за директор на Дирекция държавна собственост и инвестиционна политика на МОН. В нейния ресор са „организацията и координацията на обществени поръчки, материално – техническото осигуряване, подготовката и реализирането на инвестиционната програма на МОН”.

Министерството не поръчва директно учебници за училищата, но чрез инспекторатите си организира и контролира поръчките им – който директор, не прави правилните – например от Просвета, може да изгуби поста си. А чрез ремонтите ведомството може да осъществи допълнителен натиск върху управляващите учебните заведения, защото в реконструкциите има доста пари. Апропо, на всички в МОН е известно, че от 11 години, колкото е главен секретар и министър в МОН кумът на Маргаритови Красимир Вълчев, именно той държи процеса по ремонтите – кой, кога и как ще ги прави.

За дейността на Маргаритов в ресора най-добре говори казусът, разказван от 19 минути, как МОН даде за 11 899 лв. имот на Витоша с 6,475 дка площ и 3 сгради, продаван сега за €1 млн., при шеф на собствеността - сегашния бос на КЗП. При това го прави на предкризисния връх на цените на недвижимостите през 2007 г., а сегашната продажба е в кризисния спад, ама на 15 пъти по-висока цена.
Дали някой орган проверява тази сделка? Не, разбира се.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени