FACEBOOK

Защо КЗП бездейства за издевателствата на монополистите над потребителите, въпреки че има властта да ги защити?

Попитахме Комисията за защита на потребителите по каква причина няма никаква активност в браненето на правата на абонатите на Топлофикация, Софийска вода, ЧЕЗ и другите монополисти. Тя има правомощия да ги санкционира при неравнопоставеност в действията.

Има прост пример за нещо, на което всички сме свидетели, но няма друг кой да ни защити: когато абонатът просрочи плащане, върху него се начисляват лихви. Но когато монополистът е надвзел, той не си наислява лихви за забавата.

Това е особено актуална тема този сезон, когато уж трябваше с намаляването на цената на природния газ с 40% сметките на потребителите на парно да бъдат свалени с 28%, защото такъв според самата Топлофикация е делът на синьото гориво в себейстойността на услугата. Оставяме настрана, че някои абонати получиха по 8-10% отстъпка. Но поради изчисляването със задна дата,

Топлофикация следваше да си начисли и лихви. И така да бъде всеки път, когато фактурира по-големи от потребените количества. Но не го стори, което й носи милиони. В договорите с дружеството, които са подконтролни на КЗП, има и ред други нарушения на европейското и бъгарското законодателство, за някои от които беше и осъдена от ВАС.

Понеже явно смятат хората за идиоти, от Комисията за защита на потребителите първо ни отговориха нагло: „Общите условия на всички топлофикационни дружества в страната се одобряват от КЕВР, на основание чл. 150, ал. 1 от Закона за енергетиката, като КЗП съгласно ЗЕ единствено предоставя становище.

КЗП извършва проверки на всички други дружества, работещи при общи условия към сключваните договори с потребители – застрахователни компании, телекомуникационни дружества и др. В случай сте запознати с конкретни проблеми от дейността на Топлофикация – София, бихте могли да се обърнете към едноличния собственик на капитала на Топлофикация – София – Столична община”.

Ние обаче не сме идиоти и с извинение припомнихме на КЗП да не се отрича от правомощията си по закон и да не прехвърля топката към КЕВР и СО, защото ние сме информирани как бездейства към монополистите. Също както го прави по отношение на мобилните оператори – за 2 г. им е направила само 28 проверки при стотици хиляди сигнали, санкционирала ги е едва с „около 60 000 лева”, докато 3-те телекома имат 5 млрд. лв. оборот.

Бездейства и по не по-малко вредящите на потребителите и също с огромни обороти монополисти на битови услуги Топлофикация, Софийска вода, ЧЕЗ, другите ЕРП. Което не ще да е случайно.

Членът на КЗП Константин Райков, който също като шефа си Маргаритов кой знае защо разчита на 2-ри мандат, след като от 27 март Комисията е извън първия си в този състав, но властта по неизвестни причини не ще да избере нов е понамалил високомерието си във втория отговор, след като му изяснихме задълженията и ни пише:

„В тези сектори КЗП има правомощия по отношение на общите условия на договорите с потребителите. При установяване наличието на неравноправни клаузи в тези условия, КЗП дава предписание на съответното дружество за отстраняването им, а при неизпълнение на предписанието – предявява иск пред съда с цел защита на колективните интереси на потребителите.

През последните години КЗП последователно и систематично осъществява законовите си функции по отношение на дружествата, опериращи в посочените сектори. Прегледани са общите условия на всички такива дружества и срещу тези, които не са предприели действия по отстраняване на неравноправните клаузи, са предявени колективни искове в съда”.

Странно е, но няма конкретни примери, както КЗП даде с телекомите – толкова проверки, толкова пари от глоби. Не става ясно и срещу кои дружества се водят дела, но досега няма известен случай на осъден от Комисията монополист, та и тя не цитира дори един. Единствено граждани от свое име и за своя сметка осъдиха Топлофикация.

Без съдействие от институцията, която трябва да им брани правата.

Днес очакваме отговорите на КЗП относно казуса с отношенията на председателя на Комисията и неговата Димитър Маргаритов и неговата съпруга с български банки. Странно е, но органът парира протест на потребители срещу ощетяването им от кредитни институции, за което те самите ни се оплакаха, а в същото време един заем на Маргаритови претърпява странни и доста подозрителни развития в една от въпросните банки в скандала.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени