FACEBOOK

Имунитетът на Пеевски пречи на проверките ни: Рашков

Спецпрокуратурата се е самосезирала и вече проверява депутата

“Има основания да се иска свалянето на депутатския имунитет на Делян Пеевски”, заявипред TV1 вътрешният министър Бойко Рашков.  Напомняме, че по данни на Сега, ГДПОБ иска защитата на народния избраник от ДПС да бъде свалена.

Рашков посочи, че МВР иска да провери как Пеевски е забогатял, но имунитетът пречи. Затова "ние сме се задоволили с малко по обем материали", които са ни дали основание да изпратим преписката на Специализираната прокуратура да прецени дали да предложи на главния прокурор да поиска имунитета на Пеевски от НС.

Той посочи, че такива материали е трябвало да бъдат събрани много отдавна. "Този човек, който има стандарт да живее дълго време в чужбина, включително в Дубай, беше декларирал в нашата страна един Опел. И този човек е народен представител", посочи Рашков. Министърът не даде повече подробности, тъй като материалите вече са в прокуратурата и е редно информацията да идва от нея.

Проверката на ГДБОП е по сигнал на БОЕЦ срещу Делян Пеевски е стигнала до извода, че има съмнения за извършени престъпления и депутатският му имунитет трябва да бъде свален, за да бъде разследван. Затова ГДБОП е изпратила преписката на Специализираната прокуратура. МВР бе сезирано срещу Пеевски от сдружение БОЕЦ в началото на януари.

От Сега посочват, че пресцентърът на МВР потвърди, че сигналът е получен, обработен и препратен на спецпрокуратурата, но не коментираха какво е заключението на ГДБОП. Още на 5 януари спецпрокуратурата се е самосезирала да провери Пеевски по публикация в Капитал, заяви пред  медията говорителят на спецобвинението Христо Кръстев.

Наблюдаващият прокурор е възложил проверка на антикорупционната комисия КПКПОНПИ, тъй като става дума за лице на висша държавна длъжност.

Процедурата за сваляне на депутатски имунитет включва сезирана на  НС от главния прокурор. При този сценарий депутатът може сам да се откаже от защитата си, или да чака парламентът да разгледа искането на главния прокурор.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени