FACEBOOK

Искаха да убият Пеевски със снайпер, затова сложихме охрана: Премиерът

След като твърдеше, че президентът Радев пази Доган и Пеевски като нарежда на НСО, а държавният глава обяви, че служби, подчинени на премиера са го решили, Борисов си призна. Депутатът от ДПС Делян Пеевски е бил заплашен от покушение със снайпер и затова НСО го охранява. Срещу правителството има сценарий заради влизането на България в Европейския банков съюз.

Президентът Румен Радев е изцяло отговорен за дейността на НСО. Достъпът до плажа край лятната резиденция на Ахмед Доган в Росенец трябва да е свободен. Доган и Пеевски сами ще се откажат от охраната си. На Алепу може да има само къщичка за птици. Заплашен е гражданският и етнически мир. Който протестира, рискува да се зарази с коронавирус.

Тези изводи направи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг, часове след като в София се проведе многоброен протест в подкрепа на държавния глава. Протестиращите се събраха пред президентството, където в четвъртък сутринта влязоха прокурори, за да претърсват кабинети, предаде медиапул. По-късно се разбра, че са арестувани двама от приближените на Радев – секретарят му Пламен Узунов и съветникът му Илия Милушев.

Заговорът срещу Пеевски е бил налице по време на атаката с гранатомет срещу бившата барета Алексей Петров. Неуспешният атентат срещу него бе извършен през 2015 г., обясни премиерът.

Според Борисов по същото време МВР е разкрило, че е бил нает апартамент с „пряк изстрел“ със снайпер по Пеевски. Полицаите му показали и схемата.

"Затова сложихме охрана", обясни Борисов.

Заплахата от атентат бе обявена от МВР през февруари 2016 г. Тогавашният главен секретар на ведомството Георги Костов обясняваше, че Пеевски първоначално отказал охраната, но след това бил убеден от НСО.

Борисов се оправда, че нямал никакви отговорности към службата. Тя била под прякото ръководство на Радев, който отговарял за подбора и действията на охранителите.

Премиерът се удари по челото, разказвайки за заглавие в сайт – че прокуратурата влязла в президентството, след като Радев "скочил" на Пеевски и Доган.

"Как е скочил като четири години им държи охрана", попита Борисов.

Няма го охраняваното лице, не плажува на пешкир

Премирът се усъмни и в действията на охранителите от НСО, който преди няколко дни изгониха съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и Иво Мирчев от плажа до лятната резиденция на Доган край Росенец. Един от служителите изхвърли националния флаг, който носега Иванов и Мирчев.

Борисов попита как така си е позволил да направи това, след като много добре е знаел, че всичко се снима. Той заяви още, че "охраняваното лице", т.е. Доган не е бил в Росенец, не е плажувал на "пешкир" и нищо не е налагало охранителите да реагират по този начин. Можело дори да кажат на Иванов и Мирчев, че ще им помогнат с кърпите, ако са дошли за плаж. Премиерът се усъмни, че и изблъскването на двамата във водата не е било съвсем сериозно. Защото ги бутали, докато не започнат да „джапкат“ из водата, а след това ги оставяли. После двамата си тръгнали безпроблемно.

Премиерът попита защо темата с охраната на Доган не се е повдигала, когато ДПС подкрепяли Радев за президент.

"Сега нали виждате как добре е сглобен протестът, Христо Иванов протестира в подкрепка на тези, които го къпаха", обобщи премиерът.

Според него няма как да се говори за опит за преврат, защото прокуратурата не е задала на президента дори един въпрос, а е арестувала съветниците му. Борисов обясни, че за арестите на министрите си той разбирал от медиите. И никога не протестирал, а само уволнявал и попита дали охранителите на Доган са уволнени от НСО. Премиерът каза, че такъв бил стилът на работа на главния прокурор Иван Гешев – общувал пряко с главния секретар на МВР и дори вътрешният министър не знаел кого ще арестуват.

На дискотека или при президента

Борисов заяви, че протестът в София бил в нарушение на всички противоепидемични мерки и обяви, че организаторите заслужавали да бъдат санкционирани както него го глобили, понеже бил без маска. Премиерът напомни, че са затворени дискотеките и нощните клубове, но заплаши, че ще ги отвори пак.

"Каква е разликата между една дискотека и снощното масово събитие на президента Радев? Три-четири-пет хиляди колкото повече са били, толкова повече трябва да им е наказанието. Мен как ме глобиха? Те вчера поакзаха, че не ги интересуват мерките и законът", заяви премиерът.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени