FACEBOOK

Защо ДПС и ГЕРБ бранят КЕВР с изтеклия преди 2 г. мандат?

Когато в средата на 2020 г. тогавашният премиер Бойко Борисов се закани да смени КЕВР, припомнихме, че още на 2 април 2020 г. мандатът на органа, избран при кабинета Борисов 2 вече е изтекъл. Старата власт се напъна да смени енергийната и водна комисия, ала не успя да намери подходящи кандидати в самия край на мандата си преди година.

Предлагаше мъката секретарка на сегашния председател, който няма нищо общо с енергетиката и водите и бивш райнонен кмет хуманитарист, съученик на тогавашен и сегашен депутат на ГЕРБ да станат ръководители на регулатора, по което също сме писали.

В този смисъл твърде изненадващо прозвуча гръмката защита на ГЕРБ и ДПС за настоящия състав на органа, който същите партии сами искаха да сменят, особено с отхвърлянето от тяхна страна на изискванията за професионална пригодност на членовете.

Сега в КЕВР другите са от квотата на патриотите, а момчето на БСП отговаря за цените на водата, та партията никога не обелва дума по тяхната проблематика.

Парламентът намали окончателно състава на КЕВР от девет на пет души. Това стана с приети на второ четене промени в Закона за енергетиката.

Спорове в залата предизвика предложението на ГЕРБ и ДПС да отпадне вписаното от управляващите - за членове на КЕВР да могат да бъдат избирани лица със стаж в областта на енергетиката, водоснабдяването и канализацията, предаде БНР.

Като за такъв да се признава и стажът в органи на Европейския съюз, както и стаж в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банковото дело, свързани с енергийния сектор.

„Вчера след 18 ч. получихме дори още един аргумент в полза на нашето предложение. И това е, че до 18 ч. вчера бяха входирани единствено две предложения за двете места, свободни в КЕВР, които трябва да се изберат. Едно предложение за председател и едно предложение за член.

Изборът в този смисъл е предрешен“, каза Делян Добрев. Той сигурно е забравил, а е млад човек, дали имаше повече от 1 кандидат за позиция, когато със закъснение неговата партия щеше да подменя членовете на органа.

„Целта на тези промени беше да се овладее и КЕВР в завладяната държава от олигарха Прокопиев”, заяви Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Целта на този законопроект е еднолично да се вземе целия контрол над КЕВР”, заяви на практика Делян Добрев от ГЕРБ. Като енергиен министър той назначи своите съученици и приятели на всички възлови постове в енергетиката – от АЕЦ до Булгартрансгаз, а някои и досега си остават на креслата.

„Искам да знам каква е причината да ги направите от 9 на 5?”, попита Рамадан Аталай от ДПС.
„Каква е разликата между повече и по-малко хора - носенето на отговорност. При по-малко хора е по-ясно кой носи отговорност”, заяви Николай Ангов от Продължаваме промяната.

В спора се намеси и изборът на нов председател на КЕВР, за който пост има само един кандидат.

„Използвате най-лошите практики от миналото - за един пост да се бори в кавички един кандидат”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. Преди по-малко от година – през март 2021 г. неговата партия по същия начин назначаваше в енергетиката с „конкурси” с твърде съмнителна законност, както раздаваше и поръчки даже и през април 2021 г. с по 1 кандидат за десетки милиони.

„Имахте време да предложите, защо не предложихте?”, попита Искрен Митев от Продължаваме промяната.

„12 години мракобесие, вие в момента го продължавате, само два месеца, след като поехте властта”, заяви Цончо Ганев от Възраждане, като партията за пореден път гласува с уж врага си ДПС и ГЕРБ.

„Аз ще дам един пример - и г-н Гешев беше единствен кандидат и беше избран, без никой нищо да казва”, заяви Васил Стефанов от Продължаваме промяната.

А преди да се скарат, депутатите посрещнаха нов колега в редиците си. Деян Петков от Има такъв народ се закле на мястото на Александър Тодоров, който отиде за шеф на спортния тотализатор.

Наталия Каменова


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени