FACEBOOK

Дайте ни 6 месеца! Ще има арести!: Петков

Сертификатът пада при 60% ваксинирани или 5% в интензивното, сече премиерът

"За да се направи правилното плануване на реформите, ни трябват поне 6 месеца”,заяви в ефира на БНТ министър-председателят Кирил Петков.

„Ако заложим бюджета за цялата година и няма актуализация, отсега не знаем кои ще са най-правилните стъпки. Реформите трябва да се случват стъпка по стъпка - това не може да се прави ангро, без ясен план", подчерта той.

Премиерът определи Бюджет 2022 като социален и отчете, че огромна част е отделена за публични разходи от 8,2 млрд. лв. и инвестиции в човешки капитал.

    „125% от средната работна заплата ще бъдат учителските заплати, инвестираме в детски градини, за пръв път безплатни детски градини и ясли не като социална мярка, а като част от мярката за образование, защото ако ходят там, шансът да са по-успешни е по-голям. 70 млн. в самите детски градини инвестираме, в Детска болница”, изброи Петков. „С ковид мерките дефицитът ще е 4,1%, но без тях - 2,5%, което напълно покрива критериите за влизане в Еврозоната”, обясни той. Срещу инфрлацията мерките са подпомагане на бизнеса и подкрепа за пенсионерите.

"Всяка седмица събирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им казвам: "Нямаме време. Трябва да действаме така, че да имаме реални арести”, обяви премиерът в друго  интервю в предаването ЕвроДикоф по Евроком.

„Хората искат реални арести. Те са спрели да вярват на идеи и планове. Работи се. Надявам се скоро време да имаме сериозни арести - и по линия на Булгаргаз, и по всякакви други линии. По линия на магистралите Рашков работи много сериозно", подчерта Петков. Той добави, че вътрешният министър дори да има данни за престъпление, е нужен прокурор, с когото да работи, за да се стигне до арест. Премиерът призова опозицията за необходимите 160 гласа за прокарване на промени в Конституцията в частта съдебна реформа.

 „Това, че имахме оставката на г-н Цацаров, аз лично го виждам като една голяма стъпка напред. Сега - за прокуратурата, където е разковничето, ние ще направим всичко възможно. Както виждате заложили сме в плана за възстановяване за пръв път да има възможността съдия да стане временно прокурор, да разследва главния и да се върне като съдия, за да може да има по-независимо разследване”, подчерта премиерът.

Петков видя жълт картон в реакцията на президента Румен Радев по отношение смените в енергийните дружества.Той смята, че с с него са „в един отбор за България”.

Според премиера когато има разделение на властите, е хубаво едната да предупреждава за рискове другата власт. "Така го видях аз - като предупреждение, не като жълт картон", допълни той.

Петков аргументира рокадите в енергийните дружества и КЕВР. „Имаме един скъп доставчик, имаме един евтин доставчик, казваме - не ни интересува евтиният, отказваме се от 2-3 от количествата. Идва новото ни правителство, което е на 53 дни и питаме евтиния доставчик: можете ли да ни вкарате евтин газ през другата точка, която е на 200 км. И те ни казват: можем, няма проблем, но понеже сте се отказали официално от тези количества до следващия период, ще ви ги дадем на пазарна цена”, посочи той.

Петков допълни, че мораториумът върху цената на тока ще падне, когато кабинетът е сигурен, че системата не може да позволи по-ниски цени на тока и се надява „КЕВР да работи по нов начин”.

 „Кабинетът управлява К19 кризата с нов модел, който дава прогнозируемост”, смята Петков.

„Ако стигнем до 60% ваксинация в България, бихме го махнали или ако паднат интензивните легла под 5%”, обяви той. ”Ако кризата е паднала достатъчно, че нашата здравна система, защо ни трябва? Никой не иска зелен сертификат, той е функция колко е застрашена здравната ни система”, подчерта премиерът.

Ако има следващ протест срещу ковид мерките и сертификата, Петков ще се срещне с протестиращите.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени