FACEBOOK

Зад БГ корупцията стоят около 20 души: Петков пред ЕП

„Промените в съдебната реформа трябва да се случат максимално бързо, но в рамките на закона”, заяви българският премиер Кирил Петков в Брюксел. Той и главният прокурор Иван Гешев бяха изслушани поотделно от групата LIBE, която следи за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент (ЕП). Заедно с тях в заседанието се включиха и министрите на правосъдието и на културата Надежда Йорданова и Атанас Атанасов.

„В Плана за възстановяване и развитие е заложено, че главният прокурор вече няма да бъде недосегаем”, обяви премиерът. "Ще има съдия, който ще изпълнява временно длъжността на прокурор, а после ще се връща като съдия.

 Няма да има конфликт на интереси. Нашето намерение като коалиция е ролята на главния прокурор да бъде променена - той ще стане администратор. Не ни трябва още едно ниво в Прокуратурата, а работеща институция", добави той. „С други думи конфликтът на интереси няма да го има”, обясни той.

Във връзка с настояването на Гешев да има засилен мониторинг върху страната ни по отношение на върховенството на закона, Петков обясни, че това всъщност е желанието и на управляващите.
„В службите у нас има "едно лидерство на най- висок етаж, както например в ДАНС", посочи премиерът. „Кадруването надолу обаче се е случвало през всичките тези години на всички етажи”, констатира той.

Петков коментира, че на изслушването пред групата LIBE не е бил попитан за Делян Пеевски и закона Магнитски, но заяви: "Според мен хората, които стоят зад корупцията в България, са около 20 души".
"Няма как през общи шаблони и думи да се избяга от липсата на добро правосъдие в България.

 На всички е ясно, че държавното обвинение не работи добре", добави премиерът. „Трябва ни работеща прокуратура, а не четвърто ниво в прокуратурата. Така че главният прокурор става администратор”, повтори още Петков и посочи, че евродепутатите са видели и разбрали желанието за реформа от страна на новото правителство.

"Прозрачността е най-добрият начин да се бори всякакъв вид корупция. Европейските институции разбраха, че имаме истински намерения и не ни липсва мотивация. Надявам се, че с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията и част от измамите.

Идеите ни за промяна на ВСС и начина, по който те правят атестации за нови кандидати, също са въпрос на време. Единствено ни трябва търпението на всички наши избиратели и да вярват, че работим целенасочено това да се случи", каза още той.

 “Няма как да излъжете европейските институции”, заяви Петков след изслушването. "Те (LIBE) видяха, че един от първите ни закони ще бъде за КПКОМПИ", посочи той.

"Ние правим разследвания, но трябва да си подготвим доказателствата, за да вземем тежките решения, независимо каква е цената", каза още той. И посочи, че евродепутатите са видели и са разбрали желанието за реформа от страна на новото правителство.

Премиерът призова обществото "да не се фрустрира", защото управлението е само на месец и половина. „Оттук нататък няма да има човек над закона или някой на мен да ми се обади и да каже "този не трябва да се пипа", каза още Петков.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени