FACEBOOK

ГЕРБ с 10% пред ПП, ДПС, БСП и Възраждане се борят за 3-то място

Партията на Бойко Борисов запазва мястото си на първа политическа сила у нас, сочи последното проучване на Екзакта. Ако изборите за НС бяха днес, то ГЕРБ-СДС биха получили 26,6% подкрепа. Основният им опонент в лицето на Продължаваме Промяната (ПП) изостава с 10% иполучава 16,4%, с което си осигурява втора позиция. Евентуалният партньор на Промяната за вота - Демократична България (ДБ) е едва шеста с 7,3%, което означава, че дори заедно те хипотетично получават 23,7% и пак остават втори. Съвместното им явяване се одобрява от близо 40% от запитаните.

Третото място се запазва за ДПС с 12,8%. Близо до Сараите обаче са БСП и Възраждане, които също биха могли да ги изпреварят. Столетницата е четвърта с 12%, а партията на Костадин Костадинов се нарежда на следваща позиция с 10%.

Български възход на Стефан Янев получава 4,2% от изборната подкрепа, сочат още данните на Екзакта. Под бариерата от 4% остават Има такъв народ (ИТН), ВМРО и възкръсналото НДСВ. Близо 1/4 допускат, че бившата царска партия може да влезе в следващия парламент, а според 76% това не е възможно.

Очаква се вотът Не подкрепям никого да обедини 3% от гласоподавателите. Според цели 60% страната ни има нужда от нови партии, различни от досегашните. Това заявяват по-често жени, нискообразовани и бедни респонденти, жители на малките градове и на селата и като цяло хора, които имат високи очаквания към новите политически субекти, сочат резултатите от проучването, посочват от Екзакта.

Одобрението към работата на президента Румен Радев остава по-висок дял от неодобрението му - 48% срещи 39%. Вежди Рашидов получава 28% одобрение като шеф на НС. Това е значително повече в сравнение положителната оценка за парламента като институция, който им събира едва 7% .

За последния месец с 3% намалява одобрението към работата на старият-нов служебен премиер Гълъб Донев.  1/3 я оценяват положително, а малко над половината отрицателно.

Доверието на хората към повечето лидери на партии в парламента продължава да ерозира, но за сметка на това, вътрешнопартийната подкрепа за тях става все по-твърда.

В самия край на работата на 48-то НС, най-харесваните лидери на парламентарни партии продължават са Борисов и Янев. Те получават по 24% подкрепа. Неодобрението към Борисов остава значително по-високо от това към Янев – 67% и 46%.

От началото на годината се свива одобрението към лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Към 4 февруари те са харесвани от по 16% от българите, а неодобрението им възлиза на по 72%.

В началото на февруари Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги. Одобрявани са от по 15%, а неодобрението им възлиза на по 75%.  Костадин Костадинов е харесван от 13%, а неодобряващите го са 72%. Христо Иванов пък е подкрепян от 12%, срещу 70%.

"Въпреки възможността на предстоящите избори да се гласува и с хартиена бюлетина, 88% от българите допускат, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора в сравнение с тези, които гласуваха на парламентарния вот през октомври 2022 г.", коментират от Екзакта месец преди официалния старт на предизборната кампания.

 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени