FACEBOOK

В ЕП игнорират корупцията срещу търговия с гласове: К. Петков пред Шпигел

Главният прокурор да се оттегли доброволно, сече лидерът на ПП

„Ще прилагаме закона без пощада“, заяви съпредседателят на Продължаваме промяната (ПП) Кирил Петков пред германския флагман Шпигел (Der Spiegel). Той даде първото си голямо интервю за чуждестранна медия след победата на изборите. Бившият министър обясни успеха на формацията си с това, че избирателите са възприели ангажимента срещу корупцията като обещание. Петков подчерта, че партията му от самото начало залага на честност и прозрачност, отхвърляйки всякакви финансови помощи от заинтересовани спонсори или предложения за подсигуряване на гласове.

„Нашата запазена марка ще е това, че спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство на всички, но обещаваме упорита работа и нулева толерантност спрямо корупцията. Искаме да изчистим петното на корупцията, което е полепнало по името на България. И да го променим в положителна посока - като запазена марка на една страна, която се е справила с този проблем“, каза Петков.

На въпрос дали би подкрепил прокурорски разследвания срещу бившия премиер Бойко Борисов и неговия антураж, Петков отговори, че иска “изграждане на напълно независимо и ефективно правосъдие”. В същото време той каза, че е против следствени действия само срещу една определена личност.
„Но ние се нуждаем от действително безукорен главен прокурор. Най-добре би било, ако сегашният титуляр на поста се оттегли доброволно“, подчерта Петков.

На забележката, че оптимизмът му е заразителен и в същото време наивен, Петков отвърна, че “едва ли преди 8 месеца някой си е мислел, че ще спечелят изборите”. „Ние сме оптимисти, това е вярно. Но повечето от държавните служители в министерствата не са корумпирани. Става въпрос само за няколко души. Трябва да се справим с тези няколко гнили ябълки. Ние обаче няма да управляваме сами и тази коалиция ще бъде трудна задача“, каза съпредседателят на ПП.

По-нататък той обяснява, че е мотивиран от големия потенциал на страната, който стои неизползван. „Не мога да понасям, когато говорят за България като за най-бедната страна в ЕС“, каза още Петков.

Той изтъква и причините, поради които страната ни е по-бедна дори от Румъния. По думите му това се дължи на неправилното използване на европейските средства, които или са пълнили нечии джобове, или са били влагани в грешни проекти.

„Партията на бившия премиер Борисов, която е в съществена степен отговорна за отчаяното състояние на България, е член на ЕНП и побратимена с германския ХДС. Какво означава това с оглед на т.нар. западна ценностна система?“, запитаха от Шпигел.

„И ние това се питаме“, отговари Петков. „Зад какви ценности застава всъщност това партийно семейство? Има ли в ЕП неразрешена търговия с гласове в замяна на затварянето на очи пред корупцията? В случая с България ми се струва, че това е било именно така. Който раздава европейски пари, без да проверява дали в страната-получател има върховенство на закона, увеличава проблемите допълнително. За това трябва да се говори. Впрочем, България вече няма да бъде безмълвен партньор в периферията на Европа“, обяви той, припомняйки, че Борисов не владее английски.

„За 4 месеца, в които ние работихме като част от служебното правителство, икономическият ръст достигна ниво от 10%“, изтъкна още Петков пред германското издание.

Той изтъква, че коалиционните преговори са проведени по нов, прозрачен начин и че бъдещите управляващи имат амбицията да възстановят върховенството на закона в страната.

По отношение на ориентацията на младата си партия в политическото пространство Петков заяви, че тя трудно може да бъде поставена вляво или вдясно, което е добре. „Който все още вярва в идеологии, дава почивка на мозъка си“, смята той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени