FACEBOOK

15% съкращение на чиновниците: ПП

        "Във вторник ще приключи формалният процес по проекта на коалиционното  споразумение, а в началото на по-следващата седмица се очаква да има правителство", заяви съпредседателят на Продължаваме промяната  Асен Василев, който се очаква да стане финансов министър пред bTV. От думите му се разбра и какви конкретни политики ще включва документът. "До края на 2022 г. държавната администрация да бъде съкратена с 15%, а бордовете на държавните предприятия да се свият до 3 души, както и да има обвързаност на заплатите на болничните шефове с тези на санитарите, ако здравните заведения искат договори с НЗОК", изброи той.

"От 250 хил. души централна администрация става въпрос за 30 хил. души. Всеки министър да си огледа структурата и да прецени как да станат съкращенията и освобождаването на пенсионери", обясни Василев. Общите дирекции във всяко ведомство ще минат под една шапка за споделени услуги. "В момента сме с най-ниската безработица и пазарът може да ги поеме тези хора. Не сме тук, за да се харесаме, а да свършим работа", аргументира се той."Премахване на "глупавия" данък "уикенд" и данъка върху лихвите и възможност да се плащат сметките с ваучери, предоставяни от работодателите са сред другите договорени теми.

"Ще се запази коефициентът от 2,3 по средната работна заплата при въвеждането на максималния осигурителен доход. Тази формула няма да увеличи сивия сектор. Истината е, че тази мярка няма да доведе средства от смислена величина – под 100 млн. лв., но така е честно спрямо останалите доходи. Защото за тях данъчната тежест ще расте, а за сектора на информационните технологии няма, ако се запази таванът от 3 хил. лв. за техните осигуровки", обясни Василев."Изглеждаше лесно разбирателството, но не беше така. Има 15-20% различия, които налагаха отстъпки. Никой не иска четвърти избори и затова се направиха разумни отстъпки, за да се разберем по политиките и за структурата на МС",  обясни Василев.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени