FACEBOOK

10 ПП:4 БСП:4 ИТН:3 ДБ: Формулата на властта

"В полунощ приключихме коалиционното споразумение", обяви съпредседателят на Продължаваме промяната (ПП) Кирил Петков по време на консултациите при президента Румен Радев. От думите му се разбра, че вече има постигната договореност между ПП, БСП, Има такъв народ (ИТН) и Демократична България (ДБ). Той декларира пред държавния глава, че желанието им още тази седмица да дойдат при него с готовност за мандат и структурирана коалиция. По време на консултациите стана ясно още, че ПП ще подписва споразумението с всяка партия поотделно.

”Ще има 4 вицепремиери и 2 нови министерства в структурата на новото правителство”, потвърди Петков пред журналисти след срещата при президента.

“До момента не е точно разпределено вицепремиерите да са от всяка партия по един, но това ще бъде част от общата дискусия. Ние гледаме как най-функционално да се разпределят нещата. Структурата не е функция само на партийни квоти и разпределения, най-важното е тази нова структура да бъде работеща”, коментира той. Петков отказа да назове формулата, по която ще бъдат разпределени министерските кресла, за да даде време на партньорите да го обсъдят. В медиите обаче се появи пропорцията 10:4:4:3. Квотното разпределение според тази формула е: 10 за ПП, 4 за БСП, 4 за ИТН и 3 за ДБ, пише Свободна Европа. То е математически вярно, за разлика от лансираното от Р. Гечев (БСП- ДС) 8:4:3:2, което 19' писа, че няма как да мине.

Според тази информация ще има 4 вицепремиери – 2 от ПП и по 1 от БСП и ДБ. Всеки министър сам ще назначава своите заместници и всяка партия ще носи отговорност за съответния ресор. ПП обаче ще има по един свой съветник в кабинета на всеки един от министрите.

Партията на Петков и Василев получава креслото на министър-председателя и ще получи постовете: вицепремиер и министър на финансите; зам.-министър-председател по ефективно управление; министър на образованието и науката; министър на здравеопазването; министър на вътрешните работи; министър на отбраната; министър на транспорта и съобщенията; министър на растеж и иновациите; министър на културата.

Точно както 19' писа БСП пък ще грабне свой министерството на труда и социалната политика, което се очаква да яхне соцлидера в оставка Корнелия Нинова. Левицата ще разполага и със: зам.-министър-председател (пак тя) и министър на икономиката и индустрията; министър на земеделието; министър на туризма.

На свой ред ИТН получава: министър на енергетиката; министър на външните работи; министър на регионалното развитие и благоустройството; министър на спорта. И за ДБ остават: министър на правосъдието; зам.-министър-председател и министър на околната среда и водите;  министър на електронното управление.

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени