FACEBOOK

Вицепремиерски съпруг е архитект на укреплението на Алепу, а беше активист за екологичност

Невероятно, но факт! Архитект на укрепващото съоръжение на прекрасния плаж Алепу, за което разказваме от дни, е не кой да е, а съпругът на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, разкрива Биволъ.

Не това обаче е най-интригуващото, а фактът, че Андрей беше активен деятел на борбата за законност и екологичност в българската архитектура и архитектурна среда изобщо, против презастрояването и по ред подобни теми като лице на група Градът от кръга Капитал. Явно борбата му е приключила с пълен триумф.

И, естествено, всеки професионалист има своето право на решение с кой проект да се занимава.

Само напомняме, че кръгът около него имаше амбиции Захариев да стане главен архитект на София. И може би е добре, че въпреки иначе чудесните му характеристики, това все пак не се случи.

„Архитектурното бюро А и А Архитекти на арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева, е главен проектант на скандалния строеж в Алепу, за който властите упорито твърдят, че е подпорна стена за свлачище, а всъщност има всички характеристики на хотел.

Архитектурното бюро на Захариев е проектирало също офис кулата и гигантския блок, който Минстрой на Николай Вълканов планира да строи до метростанция Г. М. Димитров (б.р. на мястото на бившата централа на Мултигруп). Проектът може да бъде видян в сайта на А и А. Вълканов е известен с връзките си с Мултигруп и топлите си отношения с Ахмед Доган, на когото даде милионен хонорар за хидрогеоложки консултации.
В района на Созопол А и А са проектанти на курортното селище Аклади.

От офиса на А и А Архитекти не отговориха на запитванията на Биволъ за по-подробна информация за проекта.
На въпроса дали Екатерина Захариева е информирана, че нейният съпруг е автор на скандалния проект в Алепу, от пресслужбата на МВнР отговориха със следното становище:

“Работата на г-жа Захариева няма нищо общо с работата на нейния съпруг и тя никога не е използвала служебното си положение във връзка с негови проекти.”

Необяснимата слепота на ДНСК и местните власти за безобразието в Алепу обаче навежда на други мисли – за чадър отвисоко над инвестиционните намерения и тяхната реализация.

Още през 2015 г. Биволъ разкри кой стои зад плановете да се застрои знаковия “шофьорски плаж” в местността Алепу и как се е стигнало до продажбата на земята от Община Созопол, управлявана тогава от Панайот Рейзи от ГЕРБ.

Фирмата Алепу Вилидж успява да придобие терена, апортиран от община Созопол в публично-частна фирма през 2005 г., след което е отстъпен на частниците на скандално ниска цена. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв (по 40 лв. на кв. м.). Фирмата, получила терените, е контролирана от управителите на ПЛАСТИМО АД, свързани с агент на ДС. Още тогава личи какви са строителните намерения.

Предметът на дейност на дружеството Алепу Вилидж е “изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени