FACEBOOK

ВСС откри процедура за отстраняването на Гешев

С 14 гласа "за" и 4 "против", без участието на главния прокурор, Висшият съдебен съвет прие, че е допустимо искането за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев. То е по предложение на шестима члена на Прокурорската колегия и се отнася за тежко нарушение на служебните задължения.

Обсъждането по същество и гласуването, според вътрешните правила на кадровиците, трябва да бъде в 7-дневен срок.

В началото на заседанието главният прокурор поиска отвод на шестимата, входирали искането за отстраняването.

„Тези шестима души нямат морално право да участват в тази процедура. Случващото се го наричам атентат срещу съдебната власт“, добави Гешев.

Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов бяха категорични, че няма да си направят отвод.

Изказването на главния прокурор Иван Гешев в рамките на извънредно заседание на Пленума:

"Правя искане за отвод на шестимата членове на ВСС, внесли искането (за отстраняването на главния прокурор), от обсъждането и гласуването за допустимост.

Мотивите:

Настоявам записа на пресконференцията, която дадох този понеделник, да бъде приобщен към материалите. В него се съдържат основания за отвод на шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС.

Беше направен опит да бъда изнудван с един запис. Този запис не е правен от мен. В него г-н Стоев заяви, че това (искането за предсрочното освобождаване на главния прокурор) е направено по поръчение на ГЕРБ, аз попитах – не е ли така, цитирам по памет. Той каза индиректно – да, така е, еди-кой си тропна по масата. Дал съм подробни обяснения във ВКП, включително и по сигнал на г-н Сарафов в СГП.

Следва да се провери и твърдението, че г-жа Бошнакова към момента на подписването на искането е била в болница. Това трябва да бъде изследвано с оглед обективност и безпристрастност.

Желая да бъде приобщено интервю за БНТ, в което г-н Кузманов се изказва по същество на процедурата и изразява пристрастност и предубеденост.

Искането е нередовно и следва да бъде върнато за допълване.

Има общоприети правила за морал. Според мен не е морално тези шестима членове на ВСС да участват в гласуването на допустимостта на искането.

Определени лица, които са част от съдебната власт, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза, цитирам проф. Пламен Киров. Аз ще направя всичко възможно в интерес на българските граждани и съдебната власт това да не се случи.

Ще цитирам и нещо, което каза един конституционалист: „Редно е някои да махнат мазните си пръсти от съдебната власт“.

Време е да решим дали тези, които стоим начело на съдебната власт, в лицето на ВСС ще започнем да работим за независимостта на съдебната власт".

Всички членове, споменати от Гешев, обявиха един по един, че не се чувстват предубедени и не виждат никаква причина да си направят самоотвод.

Гешев посочи, че това го иска с оглед евентуални бъдещи процедури пред Върховния административен съд. Той поиска част от заседанието, където щял да изложи обстоятелства за редовността и мотивацията за внасянето на искането за отстраняването му, да бъде закрито.

"Българските граждани трябва да са наясно с опитите за политическо овладяване на прокуратурата. Вероятно следват съдилищата. Заради това направих публично пресконференция. Относно г-жа Бошнакова, не знам дали е вярно, но са налице медийни твърдения, че тя се е намирала в болнично заведение, когато са й дали да подпише искането за предсрочното ми отстраняване."

Самата Бошнакова потвърди, че действително е била в болница, представила е и болничен лист. Тя потвърди, че поддържа искането си за отстраняване на главния прокурор.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени