FACEBOOK

Заплашват ме, но късам оставката си: Гешев

Не съм се обаждал на никого, не се страхувам и от нов арест: Борисов

„В неделя, пристигайки от САЩ, бях поканен до 10 ч. да си подам оставката”, обяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг в Съдебната палата. „Беше споменато моето семейство и че ако не направя това, някой ще „натисне копчето Enter” с някакви неща, с някои видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава”, заяви обвинител №1. Той показа оставката си пред медиите, след което демонстративно я скъса.

“За мен като главен прокурор е важно да работя за българските граждани. Ще довърша мандата си, независимо от всичко”, категоричен бе Гешев. Напомняме, че пълномощията му на обвинител №1 приключват в края на 2026 г. Той посочи, че на този етап подозира кой може да стои зад заплахите, но ще го обяви, когато има достатъчно доказателства и допълни, че не го е страх.

„Колкото и да е клише, съдията Фалконе е казал: „Страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж. Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които съм смятал за правилни. Правя каквото трябва, а да става каквото ще“, допълни Гешев.

„Имам подкрепата на колегите и приятелите. Прокуратурата е единна. Винаги има няколко мишки, но това е нормално. Има натиск над прокуратурата. Изпълзяха късно“, посочи той. Обвинител №1 съобщи още, че чака оставката на заместника си Борислав Сарафов. „Уведомих го. Ако не го направи ще внеса искане за отстраняването му от ВСС“, обяви Гешев.

"Сега моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно да я ръководи в интерес на собствените си може би користни интереси, а сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности", каза главният прокурор.

"Преди месеци получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов да стана посланик в Израел или в Турция, а евентуално и да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех на сериозно, но явно тогава е почнала организацията на всичко, което виждаме. Така си мисля", обяви Гешев.

Последва реакция от самия Борисов. „Аз не чух Румен Радев, не чух Атанас Атанасов, не чух Асен Василев, не чух БСП, не чух ДПС, не чух ИТН. Само аз съм му виновен. От каква позиция ще му предложа посланически пост", заяви лидерът на ГЕРБ след изказването на Гешев. "Нито съм говорил, нито съм се чувал с прокурор“, подчерта той.

„Обадих се само на Гешев да изразя съчувствие към него и семейството му.  Не съм в позиция да предлагам посланически постове, които се одобряват от държавния глава. На нито един прокурор и съдия не съм се обаждал. Не съм изпращал съобщения", категоричен бе бившият премиер.

Напомняме, че миналата седмица кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС Мария Габриел даде заявка, че освобождаването на Гешев ще бъде първата задача на бъдещия министър на правосъдието в нейния кабинет. Идеята беше подкрепена от всички партии в НС.


"Аз още повече съм убеден, че законите, които казахме, че трябва да бъдат приети, ще бъдат приети. Убеден съм, че има сили, които като видят, че може да се състави правителство, започват да действат. Две или три години се иска оставката на Гешев. Когато госпожа Габриел го каза, ние станахме лоши. Вашите опорки, че някой ни покрива, се оказаха грешни", заяви сега Борисов.

"Колко години мъкнат това с Барселона? Аз къща там нямам. Още повече сме убедени, че трябва да се направи правителство. Махането на Гешев става от Висшия съдебен съвет. Аз с никого не съм разговарял. На никого не съм давал указания. И повторен арест не ме плаши. Ние чакаме самият Гешев, който каза, че до седмици ще има решения по дела. Каквото си преценят, това да решават.  Ние ще се опитаме да направим правителство и реформа. Казали сме същото, което всички останали", обяви още той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени