FACEBOOK

Габриел поиска главата на Гешев

Дължа извинение за провалената среща, права е: Хр. Иванов

„Ще бъде внесено искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт”, обяви в НС номинираната за премиер от ГЕРБ/СДС Мария Габриел. „Това ще е първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство”, категорична бе тя.

"За мен е чест да споделя основните приоритети, които виждаме и които са цели за страната. На първо място- план за изход от политическата криза и работещо правителство, нормализация на работата на институциите. Второ - стабилизиране на публичните финанси и приемане на бюджета. Трето - правосъдна реформа, приемане на основните закони - механизъм за разследване на главния прокурор, реформи в КПКОНПИ и нейното разделяне на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Нещата дори не трябва да спират до тук, а да се стигне и до конституционна реформа", подчерта кандидатът за премиер.

„Това е важна политическа заявка, която се ползва с моята подкрепа”, заяви по-късно в кулоарите на НС съпредседателят на ДБ Христо Иванов  в коментар за думите на Габриел, че ще поиска главата на Гешев. ПГ на Доброто не отиде на срещата с ГЕРБ/СДС, но според него апелът на кандидат-премиера им е "отчитане на реалности". По думите му след „странния инцидент” с обвинител №1, който е повдигнал много въпросителни и съмнения за инсценировка, вероятно той е нетърпим дори за силите, които досега са го крепяли на поста. Той изтъкна, че в случая е важна идеята на Габриел и ГЕРБ/СДС за промяна на прокуратурата.

"Важното е и ние, и обществото да чуем как те си представят конституционните реформи, за да не стане просто смяна на един неудобен главен прокурор с някоя по-удобна фасада със същото съдържание", посочи той. В отговор на въпрос защо в такъв случай не се осъществи разговорът между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ, Иванов заяви, че „дължи лично извинение” на Габриел. "Редно е на тази среща да присъстват всички лидери. Надявам се, че такава среща ще има. Не бива да се отказваме от усилията да има правителство и трябва да проведем сериозен разговор, разбира се, имайки предвид ограниченията, които имаме", допълни съпредседателят на ДБ. Той бе категоричен, че изобщо не се водят разговори за запълване на "празните кутийки" за министри.

“Ние отдавна казваме, че главният прокурор е проблем в правосъдната система не толкова като личност, колкото като институция, която не подлежи на контрол. Радвам се, че най-сетне стигнахме до това разбиране”, коментира по-късно и кандидат-премиерът на ПП/ДБ акад. Николай Денков.

“Относно оставката на главния прокурор Гешев ние говорим отдавна. Радваме се, че ГЕРБ започва да мислят като нас”, заяви на свой ред лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

 „Ние смятаме, че има натрупано напрежение в обществото и проблемът с главния прокурор трябва да бъде решен. Затова приветстваме тази ваша инициатива и я подкрепяме”, заяви зам.-шефът  на ДПС Йордан Цонев по време на срещата си с Габриел. Лидерът на Сараите Мустафа Карадайъ също смята, че идеята е добра.

От ИТН също обявиха, че ще подкрепят инициативата за отстраняване на Гешев. “Г-жа Габриел направи сериозна заявка. Ако има политическа воля, да се потърси неговата оставка, то категорично ще подкрепим един такъв факт”, подчерта Станислав Балабанов от ПГ на Слави Трифонов.

От коментар по темата са се въздържали единствено от ПГ на БСП.

Неочаквано критиките към Габриел обаче дойдоха само от своите в ЕП. „Категорично! Искането за освобождаване на Гешев е грешна стъпка на Габриел”, написа във Фейсбук евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов, който е от квотата на СДС.

 

 

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени