FACEBOOK

Борисов: Газът не се пренася в сакове

„На една сергия ако може да наредиш краставици от 4-5 места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините или поне ще имаш право на избор. Газовият хъб „Балкан” и това, което правим като газова борса, ще даде възможност не да подменяме един с друг източниците, а да има конкуренция”. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на инспекцията на трасето на газовата връзка с Гърция, съобщава бТВ. „Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност”, подчерта и посланикът на САЩ Херо Мустафа, която също присъства на инспекцията.

"Много се употребяваше, особено от по-демократичните лидери, думата „диверсификация”, но газът е такава суровина, която не може да се пренася в сакове, в чанта, в джоб да се носи, нужни са газопроводи", коментира премиерът Бойко Борисов.

Той определи диверсификацията като „мечта на много поколения политици”, които, например, „са мечтали за Големи шлемове”.

Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в Югоизточна Европа. Предвиден е ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини.

Догодина по това време най-късно България ще може да внася втечнен газ и ще може да се каже на хората: „Вие нямате никаква зависимост, може да доставите газ отвсякъде, никой няма да може да ви спре парното”, подчерта Бойко Борисов

„На една сергия ако може да наредиш краставици от 4-5 места, със сигурност ще избереш най-хубавите и най-евтините или поне ще имаш право на избор. Газовият хъб „Балкан” и това, което правим като газова борса, ще даде възможност не да подменяме един с друг източниците, а да има конкуренция”, заяви Борисов.

На събитието присъстваха и посланиците на САЩ, Азербайджан и Гърция у нас. Гръцкият посланик посочи, че Атина, София и Вашингтон се сближават в общ енергиен проект – терминала за втечнен газ в Александруполис, като за основа се използва синьото гориво, доставяно от Азербайджан.

„Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност”, подчерта посланикът на САЩ Херо Мустафа.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени