FACEBOOK

Бартер на БГ ток срещу газ от Азербайджан?

“Търсим възможности и за бартер ток за газ с Азербайджан за допълнителни количества газ през следващите 4-5 месеца”, обяви пред БНТ служебният министър на икономиката Никола Стоянов.


“Като воля можем да изнасяме ток, при положение, че имаме свръхпотребление на електричество, но технически трябва да се огледат нещата от Министерство на енергетиката.


Стоянов повтори тезата на говорителя на служебния кабинет Антон Кутев, като посочи, че Булгаргаз преговаря с Газпром. “В най-добрия случай ще имаме повече газ, отколкото ни трябва, а и ще има къде да го пласираме”, увери министърът.


“Преговаря се с Газпром, но никой не знае там какво ще стане. Търсим възможности за газ за тази зима, но всички държави търсят и са подложени на голям натиск”, посочи той.


Стоянов добави, че по време на преговори разговори не е много хубаво да се вдига шум, защото всяка една информация може да попречи. “Все още има комуникация между България и Русия за синьото гориво, като шансовете са 50/50 и са реалистични както в едната посока, така и в другата”, коментира министърът.


“Служебното правителство търси възможности за газ във всички посоки. Имаме сериозна увереност, че от 1 октомври интерконекторът с Гърция ще тръгне, както и уверението за газа от Азербайджан”, обясни Стоянов.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени