FACEBOOK

Банките да блокират санкционираните по Магнитски: Янев

Служебният премиер Стефан Янев поиска прекратяване на банковите транзакции към санкционираните от САЩ лица по глобалния закон Магнитски.

Напомняме, че в този списък са бизнесмените Делян Пеевски и Васил Божков. "Необходимо е да се се разработят правила за поведение на българските банкив ситуация като тази", коментира Янев преди началото на Съвета по сигурността.

"Към момента няма нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на наложени санкции от друга държава. Надявам се следващиятпарламент да запълни този вакуум", коментира посочи премиерът.

"При липса на приложима нормативна уредба и работещо НС, което да приеме такава, с цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни, правителството прие решение, с което се създава постоянна работна група. В нея участие имат представители на МВР, ДАНС и НАП със задача да изготви списък с лицата, които попадат или биха могли да попаднат в обхвата на санкциите", съобщи служебният премиер.

„Корупционната среда не просто разрушава нашия международен авторитет, а подкопава устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална", смята Янев.

"Изключително тревожно и унизително е да получавам информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи не са предприели нищо ефективно", изтъкна той.

Според него досегашните имнституции са действали пристрастно в политически смисъл със съответните последствия.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени