FACEBOOK

АПИ даде 1,2 млн. лв. наши пари за местене на конуси

Само за 2 г. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ)  плати 1,225 млн. лв. за преместването на пластмасови конуси на отсечка от 3 км., обяви столичният общински съветник от Демократична България Симеон Ставрев, пише Сега. Въпросната сума се отнася за пътя София-Перник в района на Владая и Драгичево.

От официален отговор на АПИ стана ясно, че за периода от 1 юли 2019 г. до 1 юли 2021 г. са платени общо 1 225 306 лв. само за местенето на конусите от едно платно в друго, парите на агенцията идват предимно от нашите данъци, такси, националния или общински бюджет.

Въпросните конуси се ползват за т.нар. реверсивно движение в трилентовата отсечка от пътя. По този начин се осигуряват две ленти за движение в по-натоварената посока, но реално километричните задръствания там са редовни, което поставя по въпрос дали мерките са адекватни.

Според Ставрев натоварването ще намалее значително, когато бъде разширен околовръстният път на столицата в участъка между жк Люлин и кв. Бъкстон. Тогава ще се ползва по-активно и магистрала Струма за пътуване до Перник и обратно.

Според общинския съветник, дори в момента да не са налични пари за целия участък, АПИ може да го раздели на 2 части - от кръговото при Люлин до отбивката за Горна баня и от Горна баня до бул. България и да започне работа по първия участък.

Напомняме, че само преди седмици от агенцията обявиха, че бъдат нужни  600 000 лв. за мантинели на 3,4-километровия участък между Владая и Драгичево, за да бъде отворен пътят в двете посоки София - Перник. Само 40 000 лв. ще струва светофар, вместо конусите.

От думите на, и.д. шефа на АПИ Ивайло Денчев стана ясно, че засега не се предвижда да започне ремонт на другото пътно платно в посока на миньорския град. Същевременно Пернишкото село Кладница е откъснато от света. Спешеният ремонт на пътя беше спряни той останаа затворен.

Извършени строителни работи има само на платното в посока София от пътно-поддържащата фирма Пътища Перник ДЗЗД. Ремонтът започна ден преди служебното правителство да встъпи в длъжност - на 11 май. От компанията казаха, че за този обект имат да получават 2 млн. лв. от АПИ, а общо неразплатените задължения към тях са за 5,5 млн. лв.Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени