FACEBOOK

4 кг в локдауна, бум на хранителните засимости и пиенето, мъжете са над 2 пъти по-засегнати

Какво да правим с времето в карантина

Цунами от хранителни зависимости заради локдауна с неговите психологически и чисто физиологически последствия! Алармата е на британските учени, които откриват негативния ефект от замяната на общественото с домашно хранене. Значи не било толкова просто и безобидно да се затваря сектора, а последствията за народното здраве ще бъдат по-тежки от коронавирусните. Според президента на Националния комитет за хранителна сигурност на Италия проф. Джорджо Калабрезе положението е особено тежко за мъжете и за децата. Макар че, без друго, 30% от населението на Европа, а още по-голям у нас, и преди короната беше жертва на хранителни зависимости. Ето как стоят нещата и какви лайфхакове могат да ни помогнат да се спасим.

Според професор Сариа една-трета от хората имат обсесия за храна. Във времена на засилена тревожност и постоянен стрес, при нетипично за нормалната психика затваряне и изолация повече от допустимите по наука 10 дни, учените наблюдават логично развитие. Много хора приемат храната за заменител на любов и приятелство, наистина се влюбват в нея. Готварските предавания в праймтайма допълнително подсилват тази опасна страст. Все повече хора, особено дами, пък добиват обратната страст - намразват храната - следват психическите заболявания с физически измерения анорексия и булимия. Решението според проф. Сариа е едно - физическа активност. То не значи да започнете тутакси да павите 150 кг от лежанка - даже учените не препоръчват след дълготраен затой да се минава на обратната фаза - прекомерно предобряне със спорт. Добре е да се започне с елементарна йога, планк, разходки, още по-добре плуване, когато отново стане възможно. Важното е активността да бъде ПРИЯТНА, а не претоварвяща, както и да се прави 2-3 пъти в седмицата с постепенно нарастване на честотата.

Локдаунът доведе до бум на зависимостите, при това не само на хранителните, но и на алкохолните, свидетелства и професор Калабрезе. Той цитира последните данни от преди дни, според които средно 4 кг е прибавил средният италианец към теглото си в локдауна. Пие с 42% повече - истински национален битов алкохолизъм. Причината за прекомерното хранене и наливане е, че когато заведенията са отворени, заради финансовите и социалните ограничения, човек не е толкова склонен да се отпуска, докато у дома е способен на истински рекорди. Които обаче не са само вредни, а са и опасни, особено като имаме предвид, че "чудото" не е за три дни, продължава с месеци, да не кажем - повече от година и по света, и у нас.

Физическото ни състояние, което се влошава заради локдауна, води до спад на самочувствието и самоуважението. Професорът съветва, в духа на препоръчаната от нас техника на Говорещия стол, да заставаме пред огледалото и да "прочетем себе си", своите мисли, да ги насочим към физическа активност.

Голям проблем е, че свикнали с изолацията, и децата, и възрастните губят желание дори да се движат, да не говорим за по-сериозни спортни занимания. Застояването и залежаването дават ужасяващи резултати. Отпускането вреди като нарушен баланс на организма. Включително хормоналния, за което вина има не само прекомерното хранене и пиене, но също така е психологическия стрес - обяснявали сме, че до 90% от имунитет зависи от насадената от медиите тревожност.

Понеже тя е комбинирана и с финансови притеснения, мъжете са много по-податливи и не е случайно, че те дават над два пъти по-голям риск от смърт от коронавирус от дамите. Те и делебеят повече вследствие на бума на хранителни и алкохолни зависимости.

"Вече е време не просто за диети и разходки, а за ре-метаболизиране, за цялостно балансиране на организмите на хората", категоричен е проф. Калабрезе.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени