FACEBOOK

Шампоаните срещу косопад, пърхот и за обем не помагат

Какво да правим с времето в карантина

Над 30% от световния и българския козметичен пазар са продажбите на шампиони, но много от приписваните им чудодейни качества всъщност са или преувеличени или истински лъжи, показват изследванията на световните учени, които ще цитираме в днешния ни лайфхак - текст.

Има ли наистина шампоан, който да спира падането на косата? Не, няма! През 50-те години американските учени, докато изследват миноксидила за лечение на язва, откриват, че е възможно веществото като страничен ефект да спира косопада. Нещо като познатия ефект на виаграта, която се продава не заради основната си цел, а със страничния ефект ерекция. Откритието им за косопада започва да се използва от козметичната индустрия и достига бума си през 80-те години. Докато не се намесват британските учени в наши дни и не разкриват нещо важно - опитите действително пазят животните от падане на козината и точно върху тях са правени експериментите на американците. Не върху хора. Професор Андрю Месанджер е категоричен пред медиите - няма шампоани, които действително и трайно да спират косопада. Причината е проста - те действат на повърхността и изчистват косъма във видимата му част. Но не могат да проникнат достатъчно дълбоко, за да го укрепят.

Руската му колега д-р Анна Гончарова също е категорична след години изследвания: за да има проникване поне на 5-6 см и реално шампоанът ефективно да защитава косъма из основи, това значи, че ние трябва непрекъснато, целодневно да стоим с него на главата и да го разтриваме надълбоко с отмерени бавни движения 24/7. С препоръчителните 5 минути, за които вече сме писали, тази работа не става. Нито с 55. Нито с 5 часа и 5 минути дори.

Напоследък производителите пускат продукти, за които твърдят, че са намерили начина с други вещества да предизвикат търсения ефект. Добавянето на масло от рицин, наричано и касторово, се оказва, че не само не стимулира косъма, но е и отрова. Беладоната също не е решение, показват резултатите от научните изследвания на билката.

Шампоаните срещу пърхот също се оказват пунта-мара, както би ги определил премиерът. Неприятният бял прах е резултат най-често от продължително лошо измиване или липса на измиване на косата, така че с времето просто човек трябва да се научи да го прави както трябва - безценен лайфхак, вместо да си излива неясна химия. При другата основна причина - проблеми на жлезите при суха кожа, няма начин за измъкване. При третия вид предизвикателство - контактен дерматит, лайфхакът е просто носене на шапка.

Какво добавят в шампоана фарма- и козметичните гиганти? Най-често това са сулфид на селен или цинк, но те не са ОК за косата и кожата. Силициевата киселина пък изсушава. Което води до още пърхот, както прочетохте по-горе. Кето коназолът отравя.

ПРОСТИЯТ ЛАЙФХАК Е НА 2 СЕДМИЦИ ДА СМЕНЯТЕ ШАМПОАНИТЕ.

Накрая, за обещанията за 50% по-голям обем, или както обичат да казват в рекламите: "до 99%". Само напомняме, че от 0 все е до 99%. Не е шега, математика е. Учените не съветват да избираме най-честия вариант на такъв вид шампоани - със силикон, защото той води до по-голямо замърсяване, до повече сърбеж, а оттам и до повече пърхот. Същото се отнася и за добавката колаген, за която специално ще разкажем утре.

Лайфхаковете ни:

добър сън
добра храна
добра хигиена

И ще имате желаната хубава коса. Без да се налагат съмнителни химически специални ефекти!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени