FACEBOOK

Над 350 г. тестено на ден - 47% по-висок риск от инфаркт и 27% - от ранна смърт

Какво да правим с времето в карантина

Бялото брашно се оказва много по-опасно, отколкото предполагахме досега. То напълно се покрива с термина "бял убиец", който му е лепнат от научно-популярните текстове в медиите. Това се доказа от мащабно изследване на Университета Саймън Фрейзър в Канада.16 години учените проследяват данните на 137 130 души от 21 страни по цял свят, публикувано от супер авторитетния Британски медицински журнал. Неприятната новина е, че този продукт, който е наше ежедневие най-малкото заради хляба, който се смяташе за несъмнено полезна и самодостатъчна храна - насъщен и неотменим от трапезата, повишава риска от инфаркт с 47%, а от ранна смърт - с 27%. Съкращава ни живота иначе и народно казано. Повишава също риска от диабет заради глюкозата, която води до завишено производство на инсулин. 33% пък се вдига рискът от сърдечно - съдови заболявания.

Разбира се, тези новини не се отнасят само за хляба, но за пастата, пицата, кроасаните и всевъзможните други храни от рафинирано брашно, уточняват от екипа на проф. Скот Лиар, посветил половин трудов стаж на постигнатите резултати.

НЕКА ДРУГАРИТЕ ОТ НОЩ ДА ОБЪРНАТ СПЕЦИАЛНО ВНИМАНИЕ НА КАКВО ПОДЛОЖИХА ПОВЕЧЕ ОТ ОБЩО 5 МЕСЕЦА В РАМКИТЕ НА ГОДИНА БЪЛГАРИТЕ, КАТО ГИ ЛИШИХА ОТ НОРМАЛЕН ОБЯД И ВЕЧЕРЯ В ЗАВЕДЕНИЕ, ОБРИЧАЙКИ ГИ НА САНДВИЧИ, ПИЦИ НА ПАРЧЕ, ХОТ-ДОЗИ, ДЮНЕРИ, БУРГЕРИ И ВСЯКАКВА ДРУГА БОКЛУК-ХРАНА, КАКТО Я НАРИЧАТ ПО СВЕТА И У НАС С АНГЛИЙСКОТО ПОНЯТИЕ ДЖЪНК ФУУД. ОБРЕКОХА МИЛИОНИ ХОРА НА СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ, ОСОБЕНО КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ 3/4 ОТ ПОЧИВАЩИТЕ С КОРОНОВИРУС ВСЪЩНОСТ ИМАТ СЪРДЕЧНО - СЪДОВИ ИЛИ ДИАБЕТНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, КАКТО ПОКАЗВА ОФИЦИАЛНАТА СТАТИСТИКА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Учените препоръчват като лайфхак за избягване на бялото брашно и храните от него естествената му алтернатива - пълнозърнестото, но кой би могъл да каже такова ли е продаваното в нашите хипермаркети, при положение, че България от години е известна с най-лошото качество на всички видове брашно не просто в ЕС, а на целия континент. И нито ресорната агенция по храните, нито министерството на земеделието, нито министерството на здравеопазването са направили каквото и да било, за да се промени ситуацията. Напротив, 45% от 2,2 млрд. субсидии годишно отиват за зърнарите - големите производители на некачественото жито.

Противоотровата остават храните, богати на фибрина витамини и минерали и намаляване на тестените изделия до възможния минимум.

Според изследването на канадските учени, ако не можем без храни от брашно - хляб, пица, паста и т.н., поне е добре да спазваме дозата, която се препоръчва от специалистите като почти безвредна - 350 грама дневно или почти 2,45 кг седмично.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени