FACEBOOK

Как ни манипулират хипермаркетите

Какво да правим с времето в карантина

Събота е предпочитано време за големия седмичен пазар за мнозина. За да осъществявате покупките възможно най-добре и независимо, прочетете как хипермаркетите, пък и повечето големи магазини, се подреждат нарочно, за да ни карат да купуваме повече, включително неща, от които нямаме нужда, и какви други специални ефекти използват с тази цел. Така четивото ще се превърне и в лайфхак, като знаете какво те правят, ще прецените вие какво да не правите, за да не се връзвате на маркетинговите хватки.

България е истински феномен, защото на повечето пазари - дори по-малки от нашия като например в братска Литва или дори комшийска Македония, национални вериги доминират на пазара. Това е характерно даже за държави като Узбекистан. Но не и у нас. Защо? Много е просто: поради маркетингова и психологическа неграмотност!
На какво се дължеше сензационният успех на Билла на старта на нейния пробив у нас преди 20 години? На използването на две елементарни, но винаги работещи маркетингови хватки: подредбата и ароматите.

Класическата подредба на магазина, особено хранителния, изисква движението да бъде от дясно наляво. А да започва от неща, които хем са най-насъщни - без тях не може, хем имат аромати, които карат хората да огладняват, а с това да желаят да пазаруват повече и повече, включително ненужни, или недотам нужни неща. Така беше съвсем откровено формулиран и първият слоган на веригата: Излязох за пакетче масло, като на билбордовете беше изобразена жена, бутаща пълна количка с продукти.

Всъщност, първите неща, подредени вдясно в магазина са плодовете, зеленчуците и хлябът с другите печива, защото уханието им буквално води за носа клиентите. И ги кара да гледат с широко отворени очи срещаните на път за насъщния "стопери" - "острови", опнати в средата на пътеката на движение, с промоциите на изпълващи хладилните шкафове сирена, колбаси, десерти.

Други вериги като свързаните в едно семейство Лидл и Кауфланд - номер 2 и номер 1 по продажби у нас, въведоха обратното движение - от ляво надясно, но отново от страната на ръката, с която пишат (а и плащат) над 90% от хората се редят първо хлябът, после плодовете и зеленчуците и другите най-пазарувани неща.

Друго нещо, което независимо от положението на входа - ляв или десен, го има при всички вериги по света, е ясната сметка кое как се подрежда. Правилото е на височината на очите в средата на щендерите да се слагат продуктите, които се разчита да бъдат бестселъри, докато по-ниско и по-високо са онези неща, които който иска, ще клекне или ще се протегне. Без усилие обаче се взема и се слага в количката онова, без което не може или не искат да не можем, ако трябва да бъдем максимално точни. На нивото на очите в средата на щендера е онова, което искат задължително да купим, да ни го продадат.

С това е съобразен и дизайнът на мебелировката, и привлекателността на цветовете, и насочването и силата на осветлението. Всичко това, освен ароматите скрито стимулира избора ни, докато си мислим, че го правим по своя воля. Хахаха!

Ще се чудите, но професионалистите в бранша, а именно такива успяват да създават успешни вериги, но те яростно пресмятат буквално всеки линеен и квадратен метър / сантиметър.

Причината е проста. Това е единицата мярка за продажба, печалба и значи -. на успех в бранша. На лавиците се мери доход от линеен метър и сантиметър. В стоперите, островите или както искате ги наречете доходът се изчислява на квадратен метър или сантиметър.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени