FACEBOOK

Как да не се натровим със зеленаж и да го третираме ОК

Какво да правим с времето в карантина

Изследване на Калифорнийския университет показва, че спанакът губи всякаква полезност за 7 дни, включително своето съдържание на витамини. Още от попадането си в хладилника, не в камерата/фризера, а в отделението за зеленчуци, където най-често ги слагаме, вече изчезват 75% или три-четвърти от веществата, заради които всички специалисти напоследък се превъзнасят по него. Правилното му третиране е да бъде замразяван. Това е зелен лайфхак номер 1 днес от нас.

По-важно е да знаете нещо, което пък е резултат от изследване на руските учени. Оказва се, че не бива да купуваме накъсан и пакетиран спанак и други зеленажи от магазините. При късането се отделят вещества и благодарение на вакуумирането се развиват скоростно микроорганизми, които могат сериозно да ни навредят и дори да ни отровят сериозно, показват данните им. Същото важи дори за обикновените марули и друг тип салати, чийто сезон е на старта си. В такива случаи нитратите, за които вече писахме лайфхак, че освен отрицателните, имат и положителни свойства за организма ни, минават на заден план като загриженост.

Иначе никой не спори, че в оригинален вид групата на салатените и зелевите заема все по-челни места в класацията на най-полезните храни. Въпросът е, че няма как да се снабдим с наистина органични от тях, особено като имаме предвид, че много от отровите попадат заради пръскането на съседни площи с какво ли не, без никакъв контрол от страна на властите ни, денем и нощем, като за разнасянето неволно са отговорни насекомите. Затова замразяването е важно: температурното влияние е супер малко вероятно да остави вредители.

Замразяването е важно и за онези, които обичат да готвят друга полезна зелена храна - броколите. Тя е ценна, понеже в 1 кг се съдържат 530 милиграма витамин С. Поставянето просто в хладилника, не в камерата/фризера, отнема 53% от полезните качества на супер продукта. Учените от Калифорния изчисляват - оптималната температура за съхранение е -35 градуса, двойно под необходимата за ваксината Пфайзер. При нея остават 100% от витамините В, Е, микроелементите като желязо, а намаляването на витамин С е наистина минимално. Това е шоково замразяване. При обикновеното те препоръчват да става в опаковка.

За да бъдат перфектни за хапване, веднага след изваждането от камерата/фризата, трябва за 5 минути да ги сложим в топла, не гореща вода, като преценката за необходимото им време е на око и може да бъде и 3 минути - целта е да се запазят в перфектно състояние.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени