FACEBOOK

Зехтинът е убиец на вируси, топдезинфектант, разкрасител, но ще поскъпва рязко

Какво да правим с времето в карантина

Студената и снежна зима и пролет в Европа заплаши производството на маслини, чиято цена за идната реколта 2021 в Италия скочи за седмици с 40%, а в Испания с над 20%. Това значи, че и зехтинът рязко ще поскъпва. А той се оказва невероятен лечител. На него сме посветили нашите днешни лайфхак - съвети.

Ако оставите люта чушка в бутилка зехтин за 1 месец, ще получите перфектния натурален дезинфектнат, заключават след година опити италианските фермери. Те не искат и не използват химия върху ръцете си, когато имат чудесната природна защита на маслиновото олио.

Освен, че с него пазят кожата си от замърсяване, нараняване и изсъхване, те използват зехтина с люта чушка и с друга цел. Вече и научно се доказа, че той е доста добър в ролята на убиец на вируси. Меката сила на маслиновото олио комбинира ефекта си с остротата на антисептичното люто.

Даже реномираното списание Сайънс посвети публикация на зехтина. В нея той е определен за спасител на сърцето. Оказва се, че маслиновото олио намалява риска от заболявания на най-важния орган на човека, като ефектът му се оказва изненадващо силен дори за учените.

Досега зехтинът много се ценеше заради друго свое свойство, което помага на възрастните хора - намалява нивото на холестерола, който е голям проблем за мнозина, вследствие на неправилното и нездравословно хранене, което си причиняваме, а особено и във времето на затваряния.

Още от времената на Клеопатра е доказана и друга полезност на маслиновото масло. Става въпрос за неговия козметичен ефект на подхранване и овлажняване на кожата, за да бъде по-здрава и да изглежда по-млада.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени