FACEBOOK

Изкуствените елхи тровят до рак, помагат на К19

Смятаме, че са екологични, че помагаме с тях на природата, за да не бъдат сечени истинските елхи, но изкуствените са опасни за нашето здраве. Поради липсата на стандарти за токсичност, каквито например съществуват за мебелите, коледно-новогодишните дръвчета влизат в домовете ни, че и в учебните и дори в здравните заведения без контрол. Едно от негативните им влияния обаче е точно върху имунната система, така уязвима във времената на несекваща 2-годишна пандемия. На темата за изкуствените елхи сме посветили нашия лайфхак днес.

Много от уж екологичните дръвчета са богати на формалдехид, но за разлика от шкафовете, диваните, масите, няма кой да ги проверява за това. Въпреки липсата на норми, учените провериха и тази година изкуствени елхи.

И установиха, че особено внасяните от Китай и от страни като Тайланд и Виетнам, или от другаде по документи – някои дори са и български де юре, но също от Далечния Изток де факто, не просто бъкат от отровното вещество, но това често стига до 30 пъти над допустимото равнище.

Канцерогените им не са вредни само за имунитета, за дишането, за очите, но дори за .... половата система.

Престоят на такава елха трябва да бъде съкратен до минимум у дома, а правилното съхранение е колкото се може по-дълго на балкона или в градината, в зависимост дали живеете в блок или къща. Ако изкара там 20 дни, формалдехидът на изкуствената елха буквално изветрява и престава да бъде опасен за хората вкъщи. Така, ако догодина купите такова дръвче в края на ноември, ще бъдете точно навреме за 20 декември, когато по нашата традиция трябва да бъде украсена елхата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени