FACEBOOK

Иглички от елха и бор срещу инсулт и липса на витамини

Игличките от естествената елха или борче, което сме украсили за празниците, се оказват полезни като ... храна. Това доказват международните научни изследвания. Кое – как: вижте в днешния ни лайфхак.

Оказва се, че в игличките на дръвчетата се съдържат вещества, полезни за повишаване на клетъчния метаболизъм и на цялостното митохондрично здраве. Казано на прост език, игличките, едновременно кисели и горчиви на вкус, помагат за много неща. Все още се спори доколко те намаляват риска от инфаркт, за което вече има сериозни наблюдения, но със сигурност са добри срещу липсата на витамини, защото съдържат много от най-популярния С. А също керотин, аминокиселини и други супер полезни вещества. Те укрепват имунитета – важна новина в тези коронавирусни времена. Още по-важното е наличието на таксол в някои иглички, което е щит срещу рак, но понеже – както често пишем – само дозата е отрова, употребата с тази цел трябва да бъде научно контролирана от специалист.

Разбира се, игличките могат да се консумират не само директно, но и под други форми. Сред най-разпространените са например чайовете, бирата, квасът с тях – благодарение на тези напитки руската армия печели Втората световна война, за което пък през уикенда беше излъчен специален репортаж с ветерани по телевизията на Газпром – НТВ.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени