FACEBOOK

10000 бг учители и хиляди ученици стажуваха в ЕС по Програма Еразъм

Шефката на ЦРЧР съди за клевета Васил Иванов от К3

„При мен няма каса с 80 млн.лв., всеки цент се разплаща от Брюксел, защото само там одобряват проект по проект”, обясни Татяна Калканова, която подаде оставка, за да изчисти името си и престижа на институцията

„Подавам оставка не, защото има за какво да бъда обвинена, а за да изчистя името си и най-вече името на институцията, която представлявам – Центъра за развитие на човешките ресурси. До края на седмицата ще заведа иск за клевета срещу репортера от Канал 3 Васил Иванов. В съда той ще има възможност да защити твърденията си и аз нямам от какво да се притеснявам, защото нередности няма”, обяви шефката на Центъра за развитие на човешките ресурси Татяна Калканова.

Тя обясни елементарното непознаване, както го определи, на тази специфична институция и нейните правила, по които работи: „Всеки проект минава няколко етапа на контрол и получава отхвърляне или одобрение, а също и самото финансиране от Брюксел, защото ние сме институция на Европейската комисия. Министерството на образованието е наш партньор. Нямам каса с 80 млн. лв. в кабинета си и няма как да раздавам пари. Просто директорът слага един финален подпис, след като се увери, че всеки отделен проект е минал през многото нива, външни и вътрешни системи на контрол”, обясни тя. Помолена да коментира думите на министъра на образованието Красимир Вълчев, че сигнали срещу работата на институцията е имало и те са проверявани, с факт. А той е, че няма установени нередности, тоест – твърдяното в сигналите не е вярно.

Калканова подчерта само един от успехите на Програма Еразъм+ на Европейския съюз. При тоталната липса на квалификация, особено дигитална, на българските учители – 80% от тях не можеха да си пуснат компютъра по данни на МОН от 2016 г., 10000 преподаватели от цялата страна са имали възможност да стажуват в други държави от ЕС и да видят модерното образование в действие. Хиляди са и децата, отново от всички региони, които пък учиха в държави от Общността.

Важно е да се каже, че това е единствената програма на ЕС, чийто бюджет не просто се увеличава, а се удвоява за следващия програмен период, при положение, че всички останали биват поразяни. Което е оценка от Европейската комисия за работата на Еразъм +.

Направи силно впечатление, че най-активен при задаване на въпросите беше репортер на телевизия Алфа, който в стил Господари на ефира не се задоволи да задава въпроси на пресконференцията, но и подгони Калканова по стълбите към кабинета й в сградата на окупираната от ремонт ул.Граф Игнатиев.

Интересно е, че в едно от питанията обвърза случващото се в Държавната агенция за българите в чужбина, където председателят – лидер на формация от коалиция Обединени патриоти, беше арестуван с 20 негови служители за далавери с паспорти, с недоказаните твърдения в репортажа на Иванов за европейската институция ЦРЧР, чиято истинност скоро може би ще се потвърди в съда, но може и да се окажат клевета. Така представени, нещата заприличаха на политическа интрига.

Повече информаци можете да намерите на: https://www.facebook.com/digitalizationdialogue/


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени