FACEBOOK

Ирена Соколова: Фалшивите новини не са само политически и криминални

Оживена дискусия за фалшивите новини и медийната грамотност се превърна в лайтмотив на срещата между представители на институциите и гимназисти по проекта Дигитализацията: диалог с националните и регионалните институции и лидери за реализация, култура и грамотност за младите българи, Съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз.

Организаторите от Екопрограма поставиха темата пред над 500 ученици от Перник и Радомир, събрани в голямата зала на Обединения детски комплекс в парка над града, който в петък отбелязва своя празник. Областният управител на Перник г-жа Ирена Соколова подчерта в експозето си пред младите хора, че фалшивите новини не са само политически или криминални, на каквито ставаме свидетели напоследък, но мнозинството от фейковете в социалните мрежи всъщност са свързани със здравето.

Става въпрос особено за всякакви „чудодейни” начини, медикаменти и чайове за отслабване или придобиване на „плочки”, които могат да бъдат и доста опасни.

Съветът на организаторите беше към всяка информация в медиите, особено в интернет, независимо по каква тема, да се подхожда по модела на журналистите – да се сверяват данните на 2 и повече, най-добре 5, независими източника. По време на срещата беше подчертано, че борбата с дезинформацията е основен приоритет на българския еврокомисар Мария Габриел, чийто ресор е именно този – дигиталното общество и цифровата икономика.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени