FACEBOOK

С 65 млн. продадени плочи и концерти за 80 000 души Емил Димитров е №1 в бг музиката

Днес легендата на българската естрада щеше да стане на 80 г.

Днес най-голямата българска попзвезда Емил Димитров, на когото по странни причини няма кръстена дори една уличка в София, щеше да стане на 80 г.

По данни на Билборд той е продал над 65 000 000 плочи по света и у нас (до 1989 г., когато - само за сравнение - Лили Иванова празнува 1 млн. продадени продукта и си дава златна плоча, като едва напълва втора зала на НДК - научен факт). 40 млн. от плочите са продадени в бившия Съветски съюз - днес 15 държави. Там е и неговият рекорден концерт за 80 000 души на стадион Динамо в Москва, но пълни безброй пъти най-големите стадиони в Русия, Украйна, Беларус и другите републики (сред 15-те тогава са членовете на ЕС Естония, Латвия и Литва, както и нашумелите напоследък Армения, Азербайджан, Киргизстан). Той е първият и единственият ни попмузикант не просто с издадена зад Желязната завеса плоча като композитор и певец, но и с класирани хитове в европейските класации, които се пеят на няколко езика. Преди 50 години подписва договор с френската музикална компания - гиганта EMI Pathé-Marconi, която издава първия му френскоезичен сингъл L'amour c'est toi. От 1969 г. до средата на 70-те години той има концерти във Франция, като лансира и наши изпълнители на фолклорни песни като възражда в работа с тях песента Дилмано, дилберо. Но води и по-млади колеги от попмузиката като шансонерката Богдана Карадочева. Само турнето му във Франция с нея през 1972 г. е с 30 концерта, които изнасят в най-престижните зали на Париж и други градове. По същото време Лили Иванова, която не е поканена, нито впечатлява някого от западните импресариа, си стои в квартирата. Само за сравнение.

Във Франция Димитров записва песни в студията Pathé-Marconi, Disques Barclay, Riviera и Orpheus. През същата година певецът записва дългосвирещата си плоча Танцувайте с Емил, която е първият български албум, записан и миксиран на четирипистов магнетофон.

Песента му Джулия, посветена на българската светска дама в Париж Джулия Бул, става европейски хит в края на 1972 г., и заема челни места в много европейски класации. Емил Димитров е единственият български певец и композитор с десет хита в европейските класации, включително в чартовете на Франция, Белгия и Холандия.

Емил Димитров става първият български член на Съюза на френските композитори през 1971 г. Никога обаче не е приет в Съюза на българските композитори.

Песента на Емил, наречена Моника (български вариант: Моя страна, моя България, която за 

известно време е забранена у нас при соца, а в наши дни бе подарена от сина и пълен адаш на Емил Димитров на БСП) е разпродадена в тираж от 500 000 копия като сингъл в Германия и 100 000 в Белгия. Сред чуждите звезди, които изпълняват негови песни е самата "френска Лили Иванова" - Далида, с която са близки. Тя си пада по смугли красавци и е много разочарована от факта, че Емил отказва да заживее с нея, за да остане верен на своя текстописец и спътник Васил Андреев, заради когото редовно си има проблеми със соцвластите, които преследват изявените гейове. Сред приятелите му в Париж е и вечният Шарл Азнавур, сред западните звезди, с които пее е и друг класик - Джани Моранди, както и събралите се в началото на тази година за 50-годишния си юбилей Рики е Повери.

Първият български хит на Емил - Арлекино, който го прави и първата българска попзвезда в тогавашния (нефолк) клуб БИАД е от 1960 г. Той е 20-годишен студент във ВИТИЗ. Песента му 15 години по-късно с негово съгласие е изпълнена от Алла Пугачова, което не просто й носи Златният Орфей, но я прави най-голямата звезда на Съветския съюз и Русия от 1975 г. и до днес. Двамата остават приятели за цял живот и тя, която не почита Лили Иванова, специално го приветства на неговия последен концерт през 2005 г., организиран от другата му вярна дружка Йорданка Христова, с която са неразделни от общото си турне през 1969 г. в Куба, където и двамата добиват звезден статут. Той е качен на сцената, въпреки тежкото си състояние след инсулта от 1999 г. Димитров успява почти да се възстанови, за да мине за втори път под венчило с втората си съпруга, която е и майка на сина му. И отново грохва, след като я загубва същата година.

Ето и някои от най-големите хитове на Емил: Моя страна, моя България, Ако си дал, Нашият сигнал, Само един живот, Арлекино, Джулия, Писмо до мама, Ретро любов, Сбогом, Мария, Само тази нощ, Акордеон и много, много други.

Къщата му в Княжево, вероятно първата частна вила с басейн у нас, е и домът на първата антикварна колекция в нашата страна при соца. През 90-те години, когато се пропива и отпада от концертния живот, Емил Димитров е обиран от прислужници и вероятно също така разпродава част от съкровищата си. Живее бедно, като почти единствен източник на приходи за него стават авторските права от чужди изпълнители и радиостанции, които все още въртят парчетата му от Франция и Италия до Япония. Единственият, който го кани е един от хората, израснали под крилото му - Евгени Минчев. Невинаги обаче певецът е трезвен на неговите партита, на които идва с парадната си перука и последния си лъскав сив костюм в компанията на своя вечен спътник Васил с неговия бастун и гръмовен глас, с които стряска хайлайфа.

Малко преди инсулта, който му пречи да движи нормално устата си в последствие и да пее, успява да запише албум с кавъри и нови песни, издаден от хитовата тогава музикална компания от Шумен Милена рекърдс, която по същото време издава тогавашната суперзвезда на фолка - трагично загиналата Румяна. По същото време издател на Лили Иванова, стигнала едва до третото място на Пирин фолк, е Пайнер, чиито най-продавани певици по същото време са Глория, Сашка Васева и Тони Дачева.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени