FACEBOOK

Холдинг разплака министър

Най-гледаното тв шоу в България Господари на ефира излъчи драматични кадри, на които министърът на регионалното развитие и фаворит на премиера и в политическите рейтинги - Лиляна Павлова, с насълзени очи слуша за нередностите и надценяването в пъти на работите по националната програма за саниране на обектите от изпълнителя ПСТ Груп. Министърът обяви, че е спрял парите на фирмата като я нарече „недобросъвестна” по телевизията.
Тя е смятана за продължител на Холдинг Пътища, свързван с бизнесмена с противоречива слава Васил Божков, а де юре е собственост на офшорки от Вирджинските острови, чиято тайна обаче ще падне от есента на 2017 г. и НАП ще ги разкрие. Даже ПСТ е настанена в офисите на обявилия фалит холдинг, които вероятно неслучайно са предишният офис на ЦК на БКП. На фасадата надписът Холдинг Пътища просто бе сменен с ПСТ.
Според авторитетния в. Капитал ПСТ е била част от групата Пътища. Холдингът – майка обяви неплатежспособност, след като дължеше над 500 млн. лв. на 2 български банки и швейцарския гигант UBS, пак по оценка на финансовия седмичник. Публични станаха проблемите на групата Пътища с ОББ, собственост на National Bank of Greece, която не можеше да си събере 110 млн. лв. Спасените активи от групата бяха именно ПСТ и Мостстрой.
Интересно е свързващото звено между Холдинг Пътища и Мостстрой – младият бизнесмен и член на борда на двете дружества от времената на Тройната коалиция и сегашна опозиция при натрупването на огромните задължения и предизвиканите от тях поредица от искове от банки, лизингови дружества и партньори - Олег Гурбалов.
Най-публични станаха претенциите на държавата за некачественото и забавено изпълнение на Лот 4 от Магистрала Тракия, изразени лично от премира Бойко Борисов. 3 и половина години след откриването си, тази отсечка от скоростния път е в скъп и тежък ремонт.
Интересна е връзката на Гурбалов чрез неговата съпруга с пловдивския олигарх Георги Гергов. Затъналият в дългове по собствените му тв признания бивш свиневъд не скри, че именно неговите пари и влияние обърнаха конгреса на опозиционната БСП в полза на новия лидер Корнелия Нинова, която се обяви за враг №1 на премиера и правителството.
Важно е да се напомни, че по времето, когато тя беше шеф на борда на държавния Пловдивски панаир, Гергов стана негов собственик – една сделка, оспорена от кабинета на ГЕРБ и по която според виден депутат с висок пост в управляващата партия има данни някои хора да бъдат съдени.
Каква е връзката, освен че Гергов също бе пътен строител, чиято фирма в бранша премина в ръцете на скандално нашумелия в медиите Агромах, чиито недостатъчно обезпечени кредити към фалиралата КТБ бяха дадени от правителството и прокуратурата за разследване в началото на годината?
Дъщерята на дясната ръка на Гергов – Тодор Петков, областен управител на Пловдив при свалената от Бойко Борисов Тройна коалиция, е съпруга на пътния бизнесмен Гурбалов. Тя дори беше кандидат за евродепутат от опозиционната БСП, но заемаше едва десето място, а от листата влязоха едва четирима представители на все по-яростната опозиция.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени