FACEBOOK

ДИМИТЪР ХАДЖИКОЦЕВ

9 юни 1878 — 1 август 1878 / 28 декември 1883 — 9 май 1884

Димитър Хаджикоцев е първият софиянец, който оглавява града. Той е и първият кмет, който на два пъти заема длъжността. Роден е на 3 октомври през 1846 г. и е син на известния търговец хаджи Коце Иванов, чието богатство и бизнес наследява. По онова време постът на кмет официално се нарича „председател на Софийския градски управителен съвет”. Мнозина в патриархалното общество на града от селски тип, какъвто представлява София през 1878 г., са скептично настроени към човек на 32 години, който да го заеме.

Но градската управа действа. Тя поръчва нови фенери за улиците на София. Друг от ангажиментите на кмета е да определи училищен комитет от най-първите граждани. Еснафските организации пък са насочени към подкрепа на противопожарната служба. Свършеното не е малко за 50-те дни управление.

Пет години след своето първо кметуване, Хаджикоцев е поканен за втори път да оглави София, вече столица на България. За пет и половина месеца той не успява да свърши повече от това да подготви нормалния избор на следващ кмет. На негово име днес има кръстена улица в „Лозенец”.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени