FACEBOOK

Асен Василев похарчи 2,2 млрд. лева за два дни и раздаде по 7500 лв. ДМС на антуража

Депутатите са спасили държавата от истинска ликвидна криза, забранявайки на финансовия министър Асен Василев да прави извънредни харчове в последните си дни на власт.

Депутатите са спасили държавата от истинска ликвидна криза, забранявайки на финансовия министър Асен Василев да прави извънредни харчове в последните си дни на власт. Известно е, че в ранните часове на днешното денонощие Народното събрание гласува Решение „За предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България“. Малко известна е обаче фактологията, която го предхожда.

Източници на „Гласове“ от Народното събрание съобщиха, че само за два дни Василев е похарчил 2,2 милиарда лева (разбивка в края на статията), като в средата на тази седмица във фискалния резерв е имало едва 7 млрд. лв., от под 2.5 млрд. лв. на правителството – 1.7 млрд. лв. и 700 млн. валутни наличности. Това се случва само дни преди да се наредят плащания за пенсии, което би извадило ликвидност за близо два милиарда лева и кабинетът е щял да остане с под един милиард лева собствени пари в продължение на 10 дни докато не постъпят плащанията по ДДС в средата на месеца.

Подобна ликвидна криза Василев почти причини на държавата и през 2022 година, а сега, както и тогава проблемът се решава с неправомерно теглене на средствата с целево предназначение, като тези в Сребърния фонд, учителския пенсионен фонд, средствата за извеждане от експлоатация на ядрени мощности или с теглене на заеми. От Продължаваме промяната нарекоха гласуваните ограничения противоконституционни и заявиха, че ще сезират Конституционния съд. Депутати, подкрепили ограниченията, коментираха, че е възможно и да има противоречие с Конституцията, но ограничението все пак ще влезе в сила. То е крайно необходимо, защото повече от година не сработват автоматичните корективни механизми, заложени в Закона за публичните финанси.

В същото време източници от Министерство на финансите съобщиха, че Асен Василев е наредил допълнително материално стимулиране да получат единствено членовете на политическия му кабинет. Така наречените ДМС-та се изплащат всяко тримесечие според вътрешния правилник на Министерство на финансите. Преди отпускането им тече процедура, в която служителите са поканени да се самооценят, подлежат на оценка от техния началник, ако има сериозно разминаване между двете оценки се прави проверка, а в нормалния случай се изплаща съответстващото ДМС. Сега отново всички близо 600 служители във финансовото министерство са били поканени да се самооценят, но заповедта на финансовия министър е била да се изплатят бонуси само на членовете на политическия му кабинет.

Това са заместник-министрите, съветници, ПР и дори шофьорът на министъра, който е със статут на съветник. Общо 10 души си поделят 75 хил. лв. което означава, че всеки от тези 10 човека ще получи средно по 7500 лв., докато всички останали в министерството няма да получат нищо за първото тримесечие. С действията си министърът ясно показва липсата на уважение към служителите и готовност да се подиграе с тях в първия момент, в който повече не зависи от техния съвестен труд.

Като за последно са раздавани и пари на общините, или по-точно, само на една. Столична община е получила 400 млн. лв. за подсигуряване на инвестиционната си програма, докато останалите общини са принудени да чакат и сами да се оправят с исканията на фирмите по инвестиционните проекти от рекламираната програма за 13 милиарда лева.

Освен тези 400 млн. лв., трансферът към БЕХ за 1.6 млрд. лв и увеличението на заплатите в държавната администрация формират разходите за 2.2 млрд .лв., което правителството прие.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени