FACEBOOK

Защо МС и МОН гузно мълчат: с колко милиона лв. от хазната купуват учебници от Просвета? Усвоила ли е €751 452 фондацията на издателството от евроагенцията на министерството за 4 г?

4 работни дни не стигнаха на пресцентровете на МОН и на неговата евроагенция – Центъра за развитие на човешките ресурси да отговорят на 3 елементарни въпроса. Всъщност, понеже данните са в компютър, те могат да се изведат за секунди. Нечия гузна съвест обаче явно не позволява това да стане.

Ето ги въпросите:

С каква сума годишно МОН финансира покупката на учебници в училищата и другите институции в системата на МОН?

На каква стойност са учебниците и помагалата, които МОН купува от издателство Просвета – София и свързани с него юридически лица?

Как ще коментирате сигнала, че за последните 4 години Фондация „Просвета-София ” консултира, работи, участва в проекти по програма „Еразъм+” на стойност 751 452 евро от ЦРЧР – евроагенцията на МОН?

Преди да заведем и да спечелим дело за достъп до обществена информация, дадохме шанс на правителствената информационна служба да не споделя вината на гузните служители в министерството и агенцията и да я освободи от цялото правителство, като посочи нещо, което имат право да знаят данъкоплатците.

Защото кумата на министъра на образованието и науката, на когото е подчинена и европейската агенция по програма Еразъм + на ЕС, финансира издателство Просвета – София, чиято фондация Просвета – София е с изпълнителен директор кумата на министъра Мария Маргаритова, съпруга на председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Двамата са не само кумци, но и кумове и най-добри приятели на министър Вълчев.

Не е случайно, че не само Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, но и прокуратурата се зае със семейния казус, понеже той е твърде показателен.

Липсата на отговор на конкретно поставени, ясни, точни въпроси с цифрови отговори в лева и евро пред 19 минути, няма да спре поставянето им с още по-голяма настойчивост от правозащитните органи днес или утре. Това просто е неминуемо.

Затова и демонстрацията на страх е още по-жалка с гузното мълчание.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени