FACEBOOK

Водопроводът за Перник не е давал аварии, твърди Борисов

Водопроводът от яз. Белмекен за Перник не е давал аварии досега. Това каза премиерът Бойко Борисов на проверка в Перник във връзка с подмяната на водопроводи в града заради водната криза, предаде 24 часа. Припомняме, че водопроводът избухна още преди да е бил пуснат в експлоатация, а в средата на април министърът на околната среда Емил Димитров заяви, че новият тръбопровод, по който се доставя рилска вода през София към Перник, не може да се ползва пълноценно и се налага отново да се ползва вода от язовир Студена. Налагането е голямо и тръбите се пукат. Така за 10 дни е потребена водата за един месец.

Борисов и кметът на Перник Станислав Владимиров са на инспекция на новите ВиК тръби в Перник. Те обикалят трасето по полагането на новите съоръжения в града.

На проверката министър-председателят беше заедно с министъра на финансите Владислав Горанов, зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и кмета на Общината Станислав Владимиров.

„Водопроводът от „Белмекен“ за Перник не е давал аварии досега. За един месец докарахме 300 000 литра вода от Родопите в Перник. От страни винаги е по-лесно да се дава акъл, но строителството е друго нещо – да го пуснеш и от първия път да върви. В града се копае здраво. С месеци текат поръчките, за да се стигне до смяна на водопроводите. Ако всеки е сменявал по един водопровод през десетилетията, нямаше да трябват 12 млрд. лв. за такива дейности“, посочи Борисов.

Водопроводът от Белмекен не е правил аварии. Много фалшиви новини се създадоха от този водопровод, но той дава вода за 30 хиляди души, коментира Станислав Владимиров.

„Нощният режим в града се държи заради загубите на вода. Има много голям интерес за жилищно строителство в Перник. Много бързо напредват дейностите и хората са доволни. До ноември всичко ще приключи. 4 лота се правят в целия град с довеждащи водопроводи. Всеки метър, който се подмени в Перник, ще свали загубите на вода“, заяви той.

Зам.-министър Нанков посочи, че освен технологичните загуби на вода има и загуби от кражба на вода. По думите му около половината загуби в страната са от недобросъвестни практики.

Много чисто се работи, стана ясно при огледа.

Много хейт имаше, но, ако някой си мисли, че водата се носи на ръка... Това е уникално съоръжение, отсече Нанков.

"Отстрани като даваш акъл е по-лесно винаги", коментира Борисов.

Навремето като бях в Банкя мъжете се бяха събрали, изкопаха си водопровод, разказва министър-председателят след като кметът на Перник обясни, че 80 на сто от ВиК в квартала ще бъде подменен и че аварии се случват, тъй като водопроводите са правени от самите стопани.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени