FACEBOOK

400 километра нова водопроводна мрежа в София за 10 г.

За последните 10 г. в столицата ни е била изградена и реконструирана над 400 километра водопроводна мрежа. Във ВиК инфраструктурата за последното десетилетие са били вложени в размер на 497 милиона лева. Столичната община е защитила по проекти над 500 млн. по оперативна програма Околна среда на ЕС. От този половин милиард 400 млн. са безвъзмездни средства, а 100 млн. са били заделени от бюджета на общината.

С реализирани на включените проекти ще бъде постигнато 90 % покритие с канализацията на територията на Столичната община при под 70% през 2009 г. Изградена е и чисто нова инсталация за произвеждане на енергия в пречиствателната станция в Кубратово. Софийската пречиствателна станция е сред най-ефективните в целия свят – тя произвежда цялата енергия, която потребява и има 15 % излишък. Другите европейски столици не могат да се похвалят с такава ефективност. Столичната община е готова и с проект за инсталация, която да произвежда компост за земеделието и енергия от утайките на пречиствателната станция. С направените инвестиции във ВиК мрежата загубите на вода в София са намалели почти наполовина.

„Изградените обекти са важни за инженерната инфраструктура на града във всички аспекти на предоставяните ВиК услуги – пречистване на питейни води, водоснабдяване, канализация и пречистване на отпадъчни води”, заяви кметът Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени