FACEBOOK

Фандъкова: Изграждаме над 50 километра водопровод и канализация

В момента се подготвя регионално прединвестиционно проучване

През тази година на територията на София изграждаме над 50 километра водопровод и канализация. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверката си на строителство на канализация в кв. „Симеоново“. В проверката участваха зам.-кметът Ирина Савина и кметът на район „Витоша“ Теодор Петков, предават от общината.

Инвестициите са от бизнес плана на "Софийска вода". "Знаете, че задължаваме „Софийска вода“ АД ежегодно да инвестира не само в подмяна на водопроводни мрежи, което е много важно за качеството на водата и за преодоляване на загубите на вода, но и в изграждане на канализация. Надявам се, че хората в квартал „Симеоново“ оценяват тези усилия и ще се включат", каза Фандъкова. След полагането на канализация фирмата ще ремонтира цялостно улицата. В квартал „Симеоново“ през последните години са изградени над 4 километра канализация и 12 километра водопровод.

Кметът Фандъкова припомни, че Столичната община е защитила три проекта по ПУДОС и с осигурените средства се изгражда канализация в квартал „Горна Баня“, в местност Сливница и се реализира проект в един от новите презастроени квартали „Кръстова вада“.

46 километра водопровод и канализация ще бъдат изградени със средства по инвестиционната програма на "Софийска вода" в кварталите „Модерно предградие“, „Горна Баня“ и „Бенковски“.

"В момента се подготвя регионално прединвестиционно проучване, което се финансира от ОП „Околна среда“ и частично от Столичната община. Анализът трябва да бъде готов следващата година и то да ни даде възможността да кандидатстваме по ОП “Околна среда“ за този програмен период", посочи още Фандъкова.

"До средата на следващата година трябва да са ясни местата, които консултантът по Регионалното предпроектно проучване ще идентифицира като важни и приоритетни и които ще включим в апликационната форма. Надявам се навсякъде, където няма изградена канализация съгласно европейските директиви, да започнем поетапно да я изграждаме с европейски средства или с пари на концесионера. Работим за всеки квартал и за всяко село на територията на Столична община“, заяви заместник-кметът на София по инвестиции и строителство Ирина Савина.

"Очакваме над 200 милиона лева инвестиции от „Софийска вода“, средства, които са включени в техния бизнес план и около 400 милиона лева от ОП „Околна среда“, което означава, че ще осигурим 600 милиона лева за изграждане на водопровод и канализация през следващите години", добави тя.

"През последните години имаме изградени около 200 километра водопровод и канализация на територията на цялата Столична община", припомни още Фандъкова и уточни, че "това са едни от най-сериозните инвестиции, на много места те са свързани не само със строителство, но и със отчуждителни процедури."

"Най-важната мярка срещу наводненията е изграждането на адекватна ВИК система", посочи още кметът Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени