FACEBOOK

Канализация в цялата столица до 2025 г.

Около 2 млрд. лв е нужната инвестиция, всички възможни източници за финансиране са разгледани

Столичният общински съвет единодушно прие стратегия за изграждане на канализация в районите, в които няма такава и да бъдат подменени старите водопроводни тръби. Това ще се случи до 2025 г., а необходимото финансиране е от близо 2 млрд лева. Вносители на доклада за стратегията са зам.-кмета по инвестициите и строителството Ирина Савина и общинските съветници Зафир Зарков (ГЕРБ), Калоян Паргов (БСП) и Карлос Контрера (ВМРО).

„Една трета от София, да припомня в момента няма канализация. В близо половин София имаме лошо качество на инфраструктурата, което влошава качеството на питейната вода. Част от кварталите в столицата, в които все още не е изградена канализационна мрежа, са „Манастирски ливади-изток“, „Кръстова вада“, „Модерно предградие“, „Сливница“ и „Бенковски“, заяви Калоян Паргов от БСП. Финансиране ще се търси по Оперативната програма „Околна среда“ 2014-2020 г., от бюджетите на Столичната община и от държавата, както и от инвестиционната програма на „Софийска вода“.

„Около 2 млрд. лв е нужната инвестиция, разгледали сме всички възможни източници за финансиране“, заяви Ирина Савина, зам.-кмет на София. Предстои експертна група да извърши прединвестиционно проучване , за да бъде решено в кои квартали първо ще се започне изграждането на канализация.

Източник: sofiautre.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени