FACEBOOK

Строежът на водопровода изобщо не е започвал

Абсолютно никакви видими дейности не се извършват по изграждането на спасителната тръба от резервоара над с. Мало Бучино към Перник, сочи проверка на екип на Дневник. 10 дни след шумно оповестения на 18 януари спешен план лично от премиера Бойко Борисов за пренос на вода от Рила през София за града, на обекта е само пазачът на резервоара, откъдето трябва да започне "спешният" строеж на водопровод с дължина 13,5 км.

Припомняме, че на същото заседание на МС от 18 януари министърът на икономиката Емил Караниколов обеща Пернишки поток да се построи за по-малко от 45 дни, като щяло да се работи денонощно от над 10 екипа. Той призна, че за целите на проекта България опря до внос от Испания за тръбите на новия водопровод. "В момента се организират около 300 тира, които ще доставят тръбите", обяви министърът миналата седмица. Караниколов призна, че част от елементи още не са произведени, но е говорено с производителя на ден да се произвеждат по 400 нови метра. На практика това означава, че ще ги чакаме още месец от въпросните 45 дни, а вече минават и 10 дни без дори реален старт.

Извънредното заседание на СОС, на което трябва да се гласува предложението на правителството рилската вода да премине през софийската ВиК мрежа е насрочено за вторник (28 януари). Такава е законната процедура и ако предложението се приеме, според разчетите на Караниколов водопроводът трябва да бъде готов най-рано в средата на март. Същевременно още на 20 януари кметът на Перник Станислав Владимиров призна, че до 2 седмици язовир Студена, ще достигне мъртъв обем, за което 19’ писа пръв на 13 януари.

Цената на водопровода с дължина 13,5 км е около 25 млн. лева. Или 2 млн. на км. Припомняме, че според строителния инженер Владимир Павлов с огромен опит в изграждането на подобни съоръжения цената е завишена 5 пъти над реалната себестойност и би следвало да 5 млн. лв. Няма да се провежда обществена поръчка за фирма-изпълнител, защото "нямаме време за процедури и за обществени поръчки", аргументира се Караниколов.

Снимка: Дневник


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени