FACEBOOK

Ул. Балканджи Йово, успоредна на Баба Илийца: литературно четене на географията

Доста истински български герои нямат улици на свое име – и от фронта, и от сцената. Но пък има литературни, чиито имена са отразени на картата.

Вече стана дума, че улица Златна Добруджа, както и улица Добруджа, отнасяща се до същата област, по ирония на съдбата и на общинския гений кръстител не се намират в Добруджанския квартал на София – актуална е темата покрай 80-годишнината от връщането на житницата на България в нашите предели. В махалата са живеели изселниците от този чуден край между двете войни. Та двете й основни пътни артерии, които са успоредни и през една улица, са Баба Илийца и Балканджи Йово.

Днес се спираме на втората. Кръстена е на героя на Пенчо Славейков от неговото стихотворение, което изразява вярата на българите – и е прекрасно, че при соца именно Балканджи Йово са нарекли улицата покрай една от най-хубавите и от най-поддържаните черкви на София – Рождество Богородично.

И въпреки, че и тогава, и сега църквата се водеше разделена с държавата, всяка вечер съкварталците бяха спокойни, щом видят кварталният (милиционер - полицай) да си пие ракията с попа. Освен естествен, не географски център, на махалата, тя е и обгрижвана от хората в нея, а те никога не са били от най-имотните в София.

Даже в последните 2 десетилетия, когато малките къщички с дворчета паднаха жертва на мутробарокови блокчета.




Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени