FACEBOOK

Улица Златна Добруджа с 2 отворени края в Кр. поляна, не в Добруджанския квартал на София

Ако във вашето съзнание Красна промяна е ужасяващ соц. жк с панелки, където кодът за лукс е „пълзящ куфраж”, ще бъдете много изненадани да посетите улицата, която ни грабна с прекрасното си и поетично име Златна Добруджа, сякаш измислено от поетките на региона Багряна или Дора Габе.

Защо не е позиционирана в Добруджанския квартал на София – сега Лагера, общинският гений кръстител не ще може да отговори? Но тя и улица Добруджа не е в Добруджанския квартал, а е в самото сърце на София – апропо, и тя е „глуха”, между Аксаков и Славянска. Вярно, на Златна Добруджа, можете да доловите някой златист тон/нюанс по фасадите на новичките къщи и кооперации, които я покриват открай – докрай. Някоя не така поетична душа би нарекла дългата улица „глуха”, а според нас тя просто има два отворени края.

Е, колко да са отворени, като опират в огради, ще ни контрира черноглед местен жител. И, отчасти, ще бъде прав. Всъщност, най-забележителното нещо на Златна Добруджа е детската градина откъм улица Атанас Кирчев.

Кой е той ли? Един от основателите на Народния театър и Сълза и смях, баща на народната артистка, играла над половин век на сцената на Академичната трупа, която помним по последните й кинороли в соцкласиките Прокурорът (1968 г.) и Басейнът (1977 г.).


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени