FACEBOOK

Имаме ул. Преполац, а що е то?

Ако си поставите задача да намерите улици с най-странни имена в София, със сигурност Преполац ще бъде един от първите в избори. Още повече, пресечена от вече описаната от нас Златопласт – название, което не присъства като дума и като значение в официалния речник на българския език.

За разлика от него, Преполац има смисъл. Това е нещо като планина в Косово. А в нашата история влиза, понеже на нея и наоколо са разположени нацистките войски, които нашите успяват да прогонят от там по това точно време на 1944 г., когато от съюзници изведнъж ставаме врагове на Германия във Втората световна война. Сраженията се водят от 21 октомври до 21 ноември.

Втора българска армия, бг и сръбски партизани пробиват немците и в края на операцията в наши ръце пропада сегашната столица на призната от родината ни, но не и от няколко членове на ЕС република Косово. На пътя е и Подуево, ако някой в Борово се чуди откъде пък това име на улица, дето хем прилича на Подуяне – то си е същото по смисъл, хем не точно. В друг брой ще разкажем за нея. Сега сме се спрели на улицата Преполац в Люлин 8.

Тя, докато се стеле межгду панелките и тук-тами по-нови блокчета, е заобиколена все от балкански символи. От едната страна е ул. Гоце Делчев, за която сме писали в рубриката ни за пътни артерии с еднакви имена – знаете, че има и булевард на името на войводата, за когото се изпокарахме със С.Македония. От другата страна е ул. Годеч, кръстена на старопланинския ни градец в Софийско, недалеч от границата с предишна Югославия, където е Преполац, след това Сърбия, чиято част беше Косово.
Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени