FACEBOOK

Хаос и 200 000 на улицата заради Ангелкова

Хаосът с предплатените пакетни пътувания в туризма продължава, въпреки надеждата, която даде на клиенти и компании с изказвания през последните дни ресорният министър Николина Ангелкова, пише Труд. Тя каза, че още в понеделник ще бъде обявена схема за нови ваучери с валидност 24 месеца. Те ще бъдат раздавани на туристите, резервирали ваканции, така че те ще могат да се възползват от друго пътуване за сметка на анулирано такова заради пандемията от Covid-19, затворените граници и спрените полети.

Според представители на сектора и клиенти обаче няма как ваучерите да решат проблемите в сектора, въпреки че са стъпка в правилната посока. И доводите за това са много.

На първо място ваучери ще се дават само за пътувания, отложени в периода на обявеното извънредно положение, което към момента е от 13 март до 13 април. За останалите пропаднали ваканции туроператорите все още имат задължение да връщат пари, въпреки че на всички е ясно, че са предплатили вече тези суми на доставчици у нас и в чужбина и няма откъде да ги вземат. Ако ваучерите са на стойност предплатената сума, вместо конкретна почивка с променена дата, клиентите могат да загубят, защото не е ясно дали цените на ваканциите ще останат същите след кризата. Никой и не гарантира, че няма да има фалити на доставчици. Или на туроператори.

Ако се избере промяната на дата по конкретна дестинация, има риск част от предплатените хотели да останат затворени, а авиокомпаниите да се откажат от определени маршрути. Не по-малко сложно за компаниите е и да сменят една дестинация с друга, тъй като са платили на едни доставчици, а ще трябва да осигурят нощувки и престои при други партньори, които също ще искат заплащане. Така, ако клиентът е платил за Турция, а иска да почива в Гърция за предплатената от него сума, това отново ще затрудни бизнеса. Затова още отсега компаниите обмислят да създадат “банка” за взаимопомощ, в която да си прехвърлят един на друг предплатени ваканции. Клиенти пък настояват да могат безплатно да сменят имената на пътуващите, за да могат да предоставят безвъзмездно или с отстъпка в цената предплатените от тях почивки на свои приятели, родни или познати.

При ваучерната схема не е ясно и какво се случва с туристическите застраховки. “Професионалната отговорност” на туроператорите е валидна за срок от една година, а ваучерите ще надхвърлят този срок, обясни експертът Румен Драганов. Проблем има и при застраховките “Отказ от пътуване”, които се правят до три дни след сключване от договора и са валидни за конкретни дати. Вече са водени разговори за прехвърлянето им със застрахователите, но това ще става с доплащане. Същият е и казусът с медицинските застраховки, които вече са направени.

Ако не бъдат взети редица допълнителни мерки като разсрочване на кредити, данъчна ваканция и други, след обявяване на извънредното положение се очакват редица фалити на туроператори и агенции, алармират от бизнеса. Това пък ще доведе и до затруднения за застрахователите, които ще трябва да връщат парите за предплатените ваканции.

В сектора масово съкращават персонал

Бум на неплатените отпуски

Следващите седмици се очаква броят на безработните в туризма да расте.

Близо 200 000 пряко и косвено заети в туристическата индустрия могат да останат без работа заради от разпространението на вируса COVID-19. Това изчислиха ресторантьори, туроператори и хотелиери.

Повечето компании в сектора вече са пуснали в неплатен отпуск голяма част от служителите си, а други са съкратени заради тежката ситуация. Очаква се бум от безработни в туризма, които през следващите седмици ще се регистрират на борсата, категорични са от бизнеса.

Кризата не подминава нито една част от индустрията, като със свои дългогодишни служители вече се разделят хотели, ресторанти, туристически агенции и транспортни фирми, специализирани в превоз на екскурзианти.

Нужно е държавата да подпомогне компаниите с разсрочване на кредити, безлихвени заеми, данъчна ваканция, отпадане на административни такси и други, за да спаси индустрията, която допринася всяка година за 13-15% от БВП, алармират от сектора. Без тези мерки ще се наложи да се дадат не по-малки суми като обезщетения за безработни, категорични са от бранша.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени