FACEBOOK

€2 млн. от УЕФА и ФИФА потънали покрай БФС, Боби и ДПС

Видимо разминаване в сметките за строежа на Национата футболна база Бояна лъснаха в разкрития, публикувани в сайта за разследваща журналистика Bird.bg. Вътрешните документи на УЕФА, която спонсорира проекта доказват, че общата сума, преведена от тях е 11,5 млн. евро. Шефът на БФС Борислав Михайлов обаче назова съвсем друго число пред всички медии, при откриването на обекта през 2016 г. Тогава той обяви, че цената е 10 млн. евро, от които 9,5 млн. лв. финансирани от УЕФА. Значи се губят цели 2 млн. евро.

Според документацията строежът на базата е поверен на фирмата Водстрой, която се прослави с милиарди от обществени поръчки и се оказа свързвана с ДПС .

Напомняме, че самият Михайлов изначално беше избран за шеф на БФС с мощната подкрепа на тогавашния народен представител на Сараите Камен Костадинов.

Проектът е бил обсъждан в УЕФА още през 2005 г, когато плановете са били да бъде построен край с. Мировене. През 2008 г. е отпуснато първото финансиране от 2,9 млн. швейцарски франка по програмата HatTrick 1, като тогава вече идеята е да се строи на терен до Националната спортна академия НСА. Тези пари остават неусвоени до 2011 г., защото плановете се променят още веднъж и проектът вече е преместен в Бояна.

Междувременно БФС кандидатства за финансиране и по програмите HatTrick 2 и 3 и получава одобрение за 5,5 млн. евро от УЕФА, като проектът трябва да приключи до октомври 2013.

По това време вече са избрани и изпълнителите, които са представени в документацията изпратена от БФС на УЕФА. Футболните терени ще се строят от фирмата Динамик Ресурс ООД срещу 1,8 млн. евро, а сградите и прилежащата инфраструктура от консорциум Промишлено строителство – Водстрой. Това е компания, контролирана от банката КТБ, която впоследствие беше закупена от Водстрой 98.  Тя беше абонирана за едри обществени поръчки години наред, както и за многомилионни кредити от КТБ.

През 2014 г. бившият шеф на фалиралата банка Цветан Василев обяви за връзката на Водстрой с ДПС.

За базата на БФС, то първоначалната сума от 5,5 млн. евро от УЕФА се оказва крайно недостатъчна, както и планираните срокове. Строежът се проточва още три години и сумата набъбва до 11,5 милиона евро. Това е свързано с промени в ход на проекта – разширение на приземния етаж на базата, енергоспестяващо отопление и вентилация и резервен път за пожарната. Тези екстри, както и офисното и хотелско оборудването са оценени на допълнителни 3.5 млн. евро, които БФС иска от УЕФА по програмата HatTrick 4.

Крайната сметка само за УЕФА възлиза на 11,5 милиона евро, което е с 2 млн. повече от анонсирани от Борислав Михайлов 9,5 млн. евро отУЕФА и ФИФА заедно. Сумата се вижда в обобщаващ документ за финансирането на проекта, който е редактиран последно на 4 ноември 2016 г., няколко дни преди тържественото откриване на Националната футболна база.

Bird.bg представи и платежните нареждания от УЕФА за БФС през годините, от които се получава истинската сума. Данните са от вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния журналистически консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите HatTrick  за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА.
  

Егор Глазунов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени